Erginay: BiH je za Tursku prioritetni partner u brojnim oblastima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Turska nastavlja podržavati BiH u svakom smislu, a prije svega u ekonomskom, što se ogleda kroz brojne projekte kojima je Turska pomogla ekonomsko osnaživanje BiH, kazao je danas ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay govoreći na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Foto: Anadolija

Erginay je zahvalio domaćinu, načelniku Srebrenice Ćamilu Durakoviću na dobroj organizaciji skupa čiji je glavni cilj privlačenje investitora i ulaganje u Srebrenicu. Pozitivno je to što se 20 godina nakon genocida počinjenog u Srebrenici i zvjerstava na tim prostoima gleda naprijed i teži ekonomskom rastu, istakao je Erginay.

"BiH je prioritetni partner u mnogim oblastima za Tursku. Naši napori nemaju za cilj samo povećanje investiticija u BiH već ohrabrivanje investitora u zemlji i tako podsticanje rasta bh. ekonomije", kazao je Erginay.

Podsjetio je na kreditne linije od 150 miliona eura koje je Turska plasirala u BiH putem Bosnia Bank International (BBI) i ZiraatBank u BiH.

"Prvih 50 ugovora potpisano je tokom boravka turskog predsjednika Recepa Tajip Erdogana BiH u maju ove godine. Kreditnom linijom planirano je 1.000 novih radnih mjesta u BiH. Ziraat Bank je podijelila tri milona eura iz ove kreditne linije kako bi podržala proces povratka u Srebrenicu", kazao je Erginay.

Finansijskom podrškom dvjema kompanijama u Srebrenici, Srebreničanka" i "Mag-Mal", Turska će i dalje nastaviti podržavati ekonomsko osnaživanje te općine.

Prema riječima Erginaya, finansijska vrijednost podrške Turske BiH u poslijeratnom periodu premašuje milijardu eura.

"Turska svoje projekte realizuje posredstvom Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Spomenut ću samo neke, a to su podrška projekta razvoja plasteničke proizvodnje povrća, donacije stoke porodicama, projekti u Zvorniku, Srebrenici, projekti poljoprivrednog razvoja Istočne Bosne za 300 porodica. Pored ovih projekata, TIKA nastavlja podržavati projekte kulturnog značaja u Srebrenici", kazao je Erginay.

Erginay je podsjetio kako je Turska pomogla i restauraciju radova na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu koja u skorije vrijeme treba biti i završena.

"I nakon poplava, Turska je pružila veliku pomoć BiH u vrijednosti od oko 11 miliona eura. Svjesna značaja prava na obrazovanje, Turska obezbjeđuje za studente iz Srebrenice studiranje u Turskoj uz uslov da se vrate u lokalnu zajednicu i nastave joj pomagati", rekao je Erginay.

Kada je riječ o saradnji dvije zemlje, ambasador Turske u BiH je rekao kako u prilog jačanju saradnje ide i činjenica kako je 2014. godine izvoz BiH u Tursku povećan za 40 posto.

"To je veliko povećanje u svakom smislu. Podsjećam da je značajan dio izvoza vezan za kupovinu junećeg mesa iz BiH u Turskoj. Veći dio otkupa mesa je iz RS-a, odnosno iz Srebrenice. Širit ćemo naše investicije u Srebenici u uvjerenju da će ova konferencija značajno doprinijeti ovom gradu.", zaključio je Erginay.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar