BiH potrebne kapitalne investicije, veliki infrastrukturni razvojni projekti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

- Najvažnija poslovna, povoljna, karakteristika našeg ambijenta je monetarna i finansijska stabilnost u zemlji

Senad Softić

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je danas u Banjoj Luci da su BiH potrebne kapitalne investicije, veliki infrastrukturni razvojni projekti, koji će dovesti do zapošljavanja i ekonomskog razvoja.

U ovoj godini, dodao je, imamo određen oporavak privrede, koja je lani pretrpjela velike posljedice usljed katastrofalnih poplava.
 
- Najvažnija poslovna, povoljna, karakteristika našeg ambijenta je monetarna i finansijska stabilnost u zemlji. Ono što nije dobro je visoka stopa nezaposlenosti i veliki iznos vanjskog duga i taj trend je nastavljen i u ovoj godini - precizirao je Softić ističući da je ukupan iznos vanjskog duga 30 posto BDP-a, a neke metodologije pokazuju da je taj iznos još i veći, uključujući i unutrašnji dug i drugo.
 
On je, učestvujući u radu „Trećeg biznis foruma bh.dijaspore-BhdiaFor 2015“, koji se održava u Banjoj Luci, rekao  da trenuno u BiH finasiranje zavisi od kredita međunarodnih finansijskih institucija, direktnih stranih investicija i velikim dijelom doznaka iz inostranstva.
 
-Prilivi iz inostranstva značajno doprinose ublažavanju platnog bilansnog i trgovinskog deficita. Bez ovakvih priliva finansiranje deficita tekućeg računa bi bilo vrlo otežano i bili bi prinuđeni na dodatna zaduženja iz inostranstva - istakao je guverner Centralne banke BiH.
 
Pprecizirao je da direktne doznake iz inostranstva iznose dvije milijarde i 310 miliona KM u 2014., od čega je pedeset posto došlo preko formalnih kanala i, kako je naveo, u stalnom su stabilnom trendu, dok su direktne strane investicije u padu i lani su iznosile 739 miliona KM.
 
Softić je još kazao da je visok procent tih doznaka u BDP-u i iznosi oko 14 posto.
 
-Doznake iz inostranstva su u manjim zemljama vrlo značajne -  naglasio je Softić i podsjetio da se u nekim zemljama formiraju i fondovi kolektivnih doznaka od kojih se finansira pokretanje malog biznisa te vrše stalne edukacije dijaspore o mogućnostima finansiranja u domicilne zemlje.
 
Istovremeno, ukazao je i da institucije u zemlji moraju imati kordinirani pristup i sistematizirani odnos prema dijaspori.
 
-Zajednici dijaspore neophodno je pružiti na jednom mjestu sve neophodne informacije o mogućnostima investiranja te sistematizirati i ponuditi podatke o aktulenostima u zmelji, posebno o mogućnostim investiranja - ukazao je guverner Centralen banke.
 
Također, potreban je, kaže, i čitav set prilagođenih administrativnih olakšica za dijasporu te je potrebno ponuditi formalizaciju i pojednostavljene procedura transfera novca čime bi se postiglo značajno smanjenje troškova.
 
Softić je govorio i o ulozi Centralne banke u tom procesu, stabilnoj valuti i niskoj inflaciji, a o radu Vanjskotrgovinske komore BiH učesnicima ovog foruma obratio se i predsjednik te komore Nemanja Vasić, također ističući da se bh.dijaspora mora prepoznati kao generator bh.razvoja.
 
„Treći biznis forum bh.dijaspore-BhdiaFor 2015“ organizovala je u Banjoj Luci nevladina organizacija „Naša perspektiva“  u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Svjetskim savezom dijaspore BiH.
 
Više od 150 učesnika iz BiH i inostranstva razmatraju mogućnost stimulisanja investicija od članova zajednice  dijaspore u BiH te poslovnu saradnje između domaćih i kompanija čiji su vlasnici ili u kojima rade članovi zajednice dijaspore.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar