VIDEO / Pripadnici SIPA-e su me ucjenjivali: "Primorali su me da potpišem izjavu, istrgli su mi je iz ruke i istjerali napolje"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Svjedocima je trebalo vremena da skupe hrabrost i u pismu priznaju kako su se prema njima odnosili Sipa i Sud i Tužilaštvo BiH, objelodanjeno je u sinoćnjoj emisiji "Presing" Radio televizije RS.

VIDEO / Policijske lisice / 24sata.info

Najčešće spominjana imena su istražilaca Sipe Bajre Kulovca i Murisa Brkića, a u toj instituciji kažu da su pokrenuli istragu da utvrde da li su ove informacije vjerodostojne.

Svjedok otužbe Siniša Bećarević naveo je u izjavi:

"Pripadnici Sipe su me ucjenjivali i prijetili mi da bi mogao da budem osumnjičeni. Nakon što su me primoravali da potpišem izjavu, istrgli su mi je iz ruke i istjerali napolje."

"Ispitivali su me trojica istražilaca Sipe, a u zapisniku se navode dvojica. Nisu mi pročitali zaključni dio izjave," navodi u pisanoj izjavi Nedeljko Sekula, svjedok optužbe.

Luka Marković, takođe svjedok optužbe, kaže da su mu istražioci iznuđivali iskaz, tražili da tereti osumnjičene, a kada im to nije pošlo za rukom, nazvali su ga "matora starčina" i psovali mu "Boga staračkog".

Ovo su samo tri ispovijesti od ukupno 17 pisanih izjava svjedoka u slučaju "Kravica", koji je 2008. godine okončan osuđujućim presudama. Svjedoci su u izjavama naveli da su prilikom davanja iskaza bili izloženi ucjenama i prijetnjama istražilaca Sipe i Tužilaštva BiH, a najčešće su spominjani istržioci Bajro Kulovac i Muris Brkić, rečeno je u emisiji "Presing ".

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar