VIDEO / "Herojska" ubistva u leđa: "Ratko Mladić je ubio moju djecu!"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nura Alispahić je u svojoj Srebrenici dočekala vijest o hapšenju ratnog zločinca Ratka Mladića. U porodičnoj kući, koja je prije rata bila prepuna života i radosti, majka Nura je sama pratila televizijske izvještaje o hapšenju.

VIDEO / "Herojska" ubistva u leđa / youtube

Nakon što je srbijanski predsjednik Boris Tadić potvrdio vijest, Nura je, priznaje, zaplakala.

"Zaplakala sam od dragosti. Bilo mi je drago u prvi moment, a poslije sam shvatila da je to Srbija trebala uraditi i ranije" priča Nura za "Oslobođenje", Srebreničanka kojoj su u ratu ubijena dva sina - Admir i Azmir, te muž Alija.

"Admir je poginuo na tuzlanskoj Kapiji. Nekidan (25. maja op. a) obilježili smo 16. godinu od njegovog ubistva. Ukopan je u Aleji mladosti u Tuzli. Alija, moj muž, poginuo je 1993. godine u Srebrenici. Tu je i ukopan. A mog Azmira su ubili oni Škorpioni", govorio majka Nura, koja je prije nekoliko godina, prilikom prikazivanja snimka likvidacije šest srebreničkih dječaka i muškaraca od srbijanske jedinice Škorpioni, prepoznala svog sina Azmira.

"Bilo mi je teško gledati taj zločin! Pa, pucali su mu u leđa, a imao je svega 16 godina. Dušmani", ogorčeno govori ova 67-godišnjakinja.

Škorpioni su tih julskih dana 1995. godine, nakon pada enklave Srebrenica, ubili na stotine dječaka i muškaraca. Zločin kod Trnova, odnosno strijeljanje šesterice Bošnjaka, među kojima je bio i Nurin maloljetni sin Azmir, snimili su kamerom. Tijela su kasnije pronađena na tog lokaciji, a potom su i ukopana u Memorijalnj centar u Potočarima.

"Krivim ja i izvršioce. Oni su pucali u leđa djeci. Ali Ratko Mladić je ubio moju djecu! I Admira na Kapiji i Azmira u Trnovu! On je naredio egzekucije. On je odredio da se ubiju djeca", u jednom dahu rekla je Nura za "Oslobođenje", dodajući da je i Srbija kriva, s obzirom na to da su Škorpioni njena jedinica, a da je ta ista zemlja 16 godina čuvala Ratka Mladića.

"Sada kada je star, odlučili su ga predati. Međutim, i ovo je bolje nego da je ostao na slobodi. Ipak, igrali su se sa našim životima", poručila je Nura.


Vijeće za ratne zločine u Srbiji osudilo je u aprilu 2007. godine članove paravojne fomacije "Škorpioni" Slobodana i Branislava Medića na 20 godina zatvora, Peru Petraševića na 13 godina, Aleksandra Medića na pet godina zbog pomaganja u zločinu, dok je Aleksandar Vukov koji je takođe pomagao u egzekuciji srebreničkih Muslimana, oslobođen svih optužbi. Petorica "Škorpiona" terete se za ubistvo Azmira Alispahića, Safeta Fejzića, Sidika Salkića, Smajla Ibrahimovića, Juse Delića i Dine Salihovića kome je bilo samo 16 godina u okolini Trnova.

Egzekucija Muslimana snimljena je na video vrpci koja je prvi put prikazana na suđenju Slobodanu Miloševiću u ljeto 2005. godine, a video su snimili sami pripadnici tih jedinica.

Od optuženih jedino je Pero Petrašević priznao zločin, izrazio kajanje te zatražio pravednu presudu, dok su ostali porekli učestvovanje u tom stravičnom činu.

Slobodan Davidović kao šesti identifikovani sa sporne snimke u Hrvatskoj je već osuđen na 15 godina zatvora.

Na video servisu YouTube objavljene su snimke egzekucije, odnosno kompletna video kaseta jedinice "Škorpioni". Video kaseta traje preko 2 sata, a po mnogima je ključni dokaz o umiješanosti Srbije u agresiju i genocid u BiH.

U nastavku pogledajte 13 dijelova videa o zločinu jedinice "Škorpioni":

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar