Zavod PIO/MIO: Vraćanje dugova uslov za povećanje penzija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Penzioneri u Federaciji BiH ne odustaju od zahtjeva za povećanjem penzija, počev od aprila mjeseca ove godine. Organi Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH donijeli su zaključak kojim traže povećanje od pet posto.

Penzioneri / 24sata.info

U Finansijskom planu Zavoda PIO/MIO FBiH za 2011. godinu procjenjuje se da će prosječna penzija u 2011. godini biti 355 KM, što predstavlja povećanje koeficijenta za isplatu penzija za četiri posto. No, ovo povećanje moguće je postići, kako stoji u obrazloženju pomenutog dokumenta, ukoliko se u budžetu FBiH za 2011. godinu predvidi izmirenje duga Zavodu PIO/MIO od nešto više od 170 miliona i sredstva za isplatu penzija koje se finansiraju iz budžeta za tekuću godinu.

"Vlada nam duguje pare, to bi moglo pokriti povećanje. Predstavnici MMF-a insistiraju da se penzionerima vrati dug. Naši organi su donijeli odluku da se ukoliko ne dođe do povećanja, početkom maja ide u proteste. Ipak, očekujemo razgovor sa novim premijerom. Bitno je da nova Vlada radi", kazao je za "San" Omer Omerefendić, predsjednik Saveza penzionera/umorovljenika u FBiH. Pomenuti dug Zavodu PIO/MIO FBiH, nagomilavan je godinama, jer prethodne vlade, kada nisu imale sredstava za isplatu beneficiranih penzija, taj novac su posuđivali iz priliva od redovnih doprinosa, te na taj način ugrožavali sredstva za isplatu redovnih penzija. Kako sada stvari stoje, u usvojenom budžetu za 2011. godinu, koji je okarakterisan kao socijalni, teško da se mogu naći sredstva za vraćanje pomenutog duga.

Ali, najavljeno je redovno isplaćivanje Zavodu sredstava za beneficirane penzije i za pokrivanje razlika između minimalne i zagarantovane penzije na prošlogodišnjem nivou.

"Rano je za temeljite i pouzdane ocjene, treba sačekati još malo. Ukoliko uspijemo napraviti smanjenje deficita u budžetu i povećati prihodovnu stranu to je moguće, ali to je teško i neće ići preko noći", kazao je za "San" ministar finansija Ante Krajina. Podsjetimo da oko 200.000 penzionera u FBiH prima minimalnu penziju od 296 KM, a da je prosječna penzija iznosi 339 maraka. Povećanje koje traže penzioneri, uvećalo bi minimalnu penziju sa 296 KM na oko 310 maraka.

"Naši zahtjevi su zaista skromni i minorni, a povećanja penzija nije bilo u posljednjih 31 mjesec", podsjeća Omerefendić.

Isplata martovskih penzija za 370.545 korisnika počinje u ponedjeljak, 4. aprila odlučilo je rukovodstvo Zavoda PIO/MIO FBiH. Penzije ostaju neizmijenjene i obračunate po koeficijentu 1,65 za redovne i 1,48 za beneficirane. Najniža penzija ostaje 296 KM, a najviša 1.975 KM, dok je prosječna 339 KM. Ukupno potrebna sredstva za isplatu martovskih penzija, s uračunatim troškovima, iznose oko 136 miliona KM.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar