Šta je zapravo Tadić rekao Dodiku: Srbija vam ne može pomoći, imamo mi i svojih problema!?

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Optimizam koji u javnosti pokušava da širi predsjednik Srbije Boris Tadić, da lansira sliku o Srbiji kao regionalnom lideru, nije se mogao ni naslutiti na sastanku Tadića sa predstavnicima Srba iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije i Mađarske.

Milorad Dodik i Boris Tadić / 24sata.info

Naprotiv, prevladao je sasvim drugačiji ton. Teška ekonomska situacija, žestoki spoljni pritisci i unutrašnje-politički sukobi ozbiljno ugrozili državu, otvoreno je rekao srbijanski predsjednik Tadić.

Sagovornici srbijanskih "Vesti", koji su 8. februara učestvovali na pomenutom sastanku u Beogradu, tvrde da Tadića "nikada nisu čuli tako otvorenog i tako zabrinutog".

Sve što se moglo zaključiti iz njegovog izlaganja, kažu, jeste da je Srbija na koljenima i u ogromnim problemima iz kojih ne zna kako da izađe.

"Ono što smo čuli od Tadića jako nas je zabrinulo, jer govori da je u Srbiji kriza mnogo veća nego što se to da naslutiti iz medija, a to odmah nije dobro ni za Srbe koji žive van Srbije. Svi smo zajedno u vrlo teškoj i neizvjesnoj situaciji", ispričao je za "Vesti" jedan od učesnika sastanka.

Na pitanje da li je razlog Tadićeve brige ekonomska kriza koja potresa Srbiju i pritisci opozicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS), sagovornik kaže da je to samo jedan do razloga.

"Srbija je suočena i sa snažnim spoljnim pritiscima sa kojim joj je vrlo teško da se izbori, jer je istovremeno suočena i sa unutrašnjim slabostima, od duboke ekonomske krize kojoj se ne naziru ni kraj ni rješenje, do unutrašnje političke krize. Ono što dodatno brine jeste razjedinjenost Srbije. I kada saberete te unutrašnje i spoljne pritiske, krizu, jasno vam je da se može očekivati samo prasak", veli on.

Zbog cjelokupne situacije oko Srbije, naglašavaju sagovornici, i položaj Srba koji žive van Srbije, a pogotovo onih u RS, postaje daleko teži.

"Kad god je Srbija bila slaba, ceh su plaćali Srbi van Srbije. RS je suočena sa jednako dubokom ekonomskom krizom, ako ne i gorom, od Srbije, i pitanje je mjeseca kada će i nju početi da potresaju socijalni protesti. Za razliku od Srbije koja je suverena zemlja, RS i BiH su protektorat, pa kada u takvoj situaciji imate ekonomsku nestabilnost koja za sobom vodi političku nestabilnost, to je idealno tlo za spoljne pritiske na RS. Pri tome, teško je očekivati pomoć Srbije koja se bavi sobom i svojim problemima", navode sagovornici "Vesti" iz RS koji očito ne kriju zabrinutost nakon sastanka sa predsjednikom Srbije.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar