Na svim frontovima se bori za veliku Srbiju: Emir Kusturica i "Opjevavanje ratnog zločinca"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Njemački list "Die Zeit" danas donosi opširan tekst o Emiru Kusturici, koji se "na svim frontovima bori za veliku Srbiju, ali je ovih dana na filmskom festivalu u turskom gradu Antaliji došlo do skandala".

Emir Kusturica / 24sata.info

"Die Zeit" pod naslovom "Opjevavanje ratnog zločinca" piše:

"Čovjeka sa prošaranom, crno-sjedom kosom, u prvom redu na bini, svi poznaju u sali. Pa ipak, njega se predstavlja ekstra: "Za gitarom", najavljuje pjevač: "Mister Emir Kusturica". Publika je oduševljena i onda slijedi povik "Ne damo", na što masa, zajedno sa bendom, uzvraća: "Kosovo!"

"Da li u Berlinu ili u Buenos Airesu – ritual je svaki put isti na koncertima Emira Kusturice i No Smoking Orkestra. Kusturica je u bivšoj Jugoslaviji poznat  po svom nacionalističkom angažmanu. U Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama ime dvostrukog dobitnika "Zlatne palme" u Kanu, vezano je - prije svega - za mnoge filmove kao naprimjer "Arizona Dream", ili za dokumentarac o fudbalskoj zvijezdi Diegu Maradoni", piše list "Die Zeit".

Novine podsjećaju da je Emir Kusturica napustio filmski festival u Antaliji, na koji je bio pozvan da bude član žirija, nakon što su uslijedili protesti zato što se on za vrijeme rata nije angažovao protiv etničkog čišćenja i ubistva Bošnjaka. Čak je i turski režiser Semih Kaplanoglu, pobjednik na "Berlinaleu" sa filmom "Bal", otkazao posjetu festivalu u Antaliji zbog prisustva Kusturice.

"Die Zeit" piše:

"Postavlja se pitanje zbog čega je Kusturica uopšte bio pozvan na festival. On ne drži u tajnosti svoja politička mišljenja. Pjesma No Smoking Orkestra "Wanted Man" posvećena je Raši Dabiću, odnosno Radovanu Karadžiću, koji je pod tim imenom dugo živio u Srbiji. Na pitanje hrvatskog magazina "Globus" o njegovim afinitetima prema Karadžiću, Kusturica je odgovorio: "Ja sam uvijek na strani prognanih".

U opširnom tekstu "Die Zeit" navodi da je Kusturica vječita tema u srpskim medijima ne samo zato što ga posjećuju svjetski poznati prijatelji kao što su Johny Depp ili Maradona.

"On je uzor. To što on govori se sluša, diskutuje i uzima za ozbiljno. A Kusturica to koristi za svoje nacionalističke poglede", piše list "Die Zeit":

"Naprimjer kada je podržao ruskog slikara Andreja Budajewa i slikao se zajedno s njim u izložbenom katalogu. Na jednoj od slika se vidi Radovan Karadžić sa tužnim pogledom i lisicima na rukama - kao heroj koji se žrtvuje za provoslavlje. Tu su i Ratko Mladić, Milošević, a njihovi neprijatelji su Madeleine Albright, George Bush i Javier Solana, koji na slikama Andreja Budajewa imaju nacističke uniforme, krvave mesarske kecelje i samo jedan cilj: Da podjele Srbiju", piše, pored ostalog, njemački list "Die Zeit".

(deutsche welle)

Pošaljite Facebook komentar