VIDEO / "Poljubac smrti": 18. godišnjica masovnih zločina nad Bošnjacima Bijeljine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Bošnjačka zajednica kulture Preporod u Bijeljini danas je organizovala konferenciju za novinare kao podsjećanje na 18-u godišnjicu masovnih zločina nad Bošnjacima u tom gradu.

VIDEO /

Upravo na današnji dan u Bijeljini je prije 18 godina stradalo najviše Bošnjaka.

Visoka delegacija bh. vlasti, predvođena Biljanom Plavšić, došla je te 1992. godine u Bijeljinu. Nakon obilaska grada, Biljana Plavšić "zahvaljuje" Željku Ražnatoviću Arkanu, te proglašava "oslobođenje" Bijeljine, a što ostaje trajno zabilježeno televizijskim kamerama.

"Početkom aprila 1992. godine počinjeni su stravični zločini. Ubijani su civili. Među stotinama stradalih Bošnjaka Bijeljine, veći broj je žena i djece, a posmrtni ostaci žrtava stizali su Savom i do Sremske Mitrovice i Šapca. Iz Bijeljine je protjerano 35.000 Bošnjaka, hiljade ljudi je prošlo kroz logore, a posebno Batković, i prinudni rad, a za sve što se desilo još niko od zločinaca iz Bijeljine nije osuđen. I one podignute optužnice odnose se na ubice iz drugih mjesta", kaže Jusuf Trbić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod iz Bijeljine.

Sve je teško shvatiti, kaže on, ali to je i odraz stanja svijesti u gradu gdje se ubice slave kao heroji, a masovni zločini kao dan oslobođenja grada.

U saopštenju za javnost se podsjeća i na zločine ubica iz Srbije, koje je vodio Željko Ražnjatović Arkan, a glavnom okružnom tužiocu Novaku Kovačebiću upućeno je pitanje koliko godina treba proći da se počnu kažnjavati zločinci.

Više pogledajte u priloženom videu.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar