"Dan patriotizma - sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 1992-1995" u Sarajevu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda, u cilju prezentiranja istine o događajima 9. januar 1992. godine, organizirat će danas javnu manifestaciju "Dan patriotizma - sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 1992-1995" u Sarajevu.

Sejfudin Tokić / 24sata.info

Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda smatra da je "neophodno prevazići dnevno politička i medijska naduravanja, ali i politiziranje obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani proslavljanja ovog dana".
 
Pokret zbog toga je, s drugim organizacijama i institucijama, inicirao proglašavanje toga dana Danom patriotizma  - sjećanje na genocid 92.-95. želeći i u budućnosti prezentirati istinu o najvećim zločinima na tlu Evrope počinjenim poslije Drugog svjetskog rata, navodi se u saopćenju iz tog pokreta.
 
U programu ovogodišnjeg obilježavanja Dana patriotizma učestvovat će akademik Smail Čekić, ratni komandant Muderis Nezim ef. Halilović, predsjednik Bošnjačkog pokreta i zastupnik u Skupštini RBiH od 1992. do 1996. godine Sejfudin Tokić te autor dokumentarnih filmova o agresiji i genocidu nad Bošnjacima devedesetih Avdo Huseinović.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar