WFD organizuje diskusiju: Kako vijećnici/e utiču na živote građana i građanki u Općini Konjic?

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U utorak, 21. juna 2016. godine u Sali Općinskog vijeća Konjic sa početkom u 12:00, Westminster fondacija za demokratiju u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Općinom Konjic organizuje javnu diskusiju na temu "Kako vijećnici/e utiču na živote građana i građanki u Općini Konjic?” sa fokusom na konkretne promjene u zajednici koje mogu ostvariti predstvanici lokalne vlasti.

WFD / 24sata.info

Svoje prisustvo su već najavili predstavnici i predstavnice lokalne vlasti u Općini Konjic, kao i predstavnice Udruženja za pomoć i edukaciju “Žena za ženu” Konjic. 
 
GOVORNICE:
1.    Amira Temin (OV Konjic)
2.    Armina Lazarević (OV Konjic)
3.    Nadira Đapo (OV Konjic)
4.    Elvedina Alić (Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za ženu” Konjic)
 
Pozivaju se svi zainteresirani građani i građanke da prisustvuju ovom događaju, u nadi da će ova diskusija proizvesti nove ideje i staviti fokus na ključna pitanja i probleme građana i građanki Općine Konjic.
 
Ovo je šesta u nizu javna diskusija u opštinama/općinama koje ce Westminster Fondacija organizirati širom Bosne i Hercegovine, a u okviru projekta “Promovisanje žena u politici u BiH”. U diskusije će biti uključene vijećnice, drugi predstavnici/e lokalne vlasti, kao i predstavnici/e lokalnih organizacija koji/e se bave temama jednakosti spolova ili uopšte ljudskim pravima, a i svi zainteresirani/e građani/građanke.
 
Westminster fondacija za demokratiju je vodeća britanska fondacija za podršku stvaranju funkcionalne demokratije. WFD je nezavisno javno tijelo, osnovano 1992. godine koje finansira Ured za vanjsku politiku i Ured Commonwealth-a Velike Britanije. Organizacija pruža stručnu podršku u razvijanju parlamentarnih tijela, struktura političkih stranaka i organizaciju civilnih društava - ključnih institucija koje čine funkcionalnu demokratiju.
 
WFD predstavnistvo u Bosni i Hercegovini je osnovano 2014. godine i trenutno radi na projektu "Promovisanje žena u politici u BiH" koji za cilj ima postizanje veće zastupljenosti žena prije svega na lokalnim izborima 2016. godine, zatim opštom promocijom važnosti zastupljenosti žena u politici kao jednim od ključnih elemenata inkluzivne demokratije. Ovaj cilj se planira ostvariti kroz rad sa domaćim političkim strankama i njihovim sestrinskim strankama u Velikoj Britaniji, kao i kroz rad sa parlamentima. 
 
Dosadašnje aktivnosti Westminster fondacije za demokratiju u Bosni i Hercegovini uključuju publikaciju pod nazivom "Politika u Našem Dvorištu" koja je kratki vodič kroz sve bitne elemente lokalne vlasti u BiH, te daje uputstva budućim kandidatima/kandidatkinjama za ostvarivanje uspješne kandidature na općinskom/opštinskom nivou u BiH.  Također održano je nekoliko treninga sa potencijalnim kandidatkinjama i blogerkama koje su politički aktivne, a o promovisanju političarki u medijima, vođenju uspješne političke kampanje i drugim segmentima kandidature.
 
Za više informacija o Westminster fondaciji za demokratiju u Bosni i Hercegovini saznajte putem zvanične web stranice: http://www.wfd.org/ ili putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/wfdbih

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar