VIDEO / Podjelom ruža u petak počinje manifestacija "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Podjelom 571 ruže, kao simbol godine u kojoj je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s., na platou ispred sarajevske Baščaršijske džamije u petak 11. decembra bit će otvorena ovogodišnja vjerska manifestacija "Selam, ja Resulallah 2015-16 - Dani o Allahovom poslaniku".

VIDEO / Foto: 24sata.info

Manifestacija koju tradicionalno već 11. godinu organizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo trajat će do 8.1.2016. te će kroz 29 dana punuditi 33 raznolika sadržaja na raznim lokacijama u Sarajevu kojima svi mogu pristupiti besplatno.
 
Cilj je kroz mevlude, večeri ilahija, izložbe i predavanja promovisati univerzalne vrijednosti iz Poslanikovog života poput ljubavi, suživota, mira i poštovanja čovjeka, kazao je glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo dr. Ferid efendija Dautović.
 
"Misija IZ je da podučavamo ljude vjeri, dobru, moralu, čestitosti i dobroti. Ova manifestacija je prilika da promovišemo univerzalne islamske vrijednosti. Želimo da manifestacija kroz mjesec dana promoviše dobro, da promovišemo naše vrijednosti, ali i tradicijske vrijednosti koje čuvamo stoljećima, to su mevludi kojim obilježavamo rođenje Poslanika. Mevlud je prilika da se prisjetimo života Poslanika, njegove ličnosti i vrijednosti kojima nas je podučavao", kazao je efendija Dautović.
 
Ovogodišnja manifestacija će, prema njegovim riječima, ponuditi svima da se što bolje i bliže upoznaju sa islamom.
 
"Ovim ćemo osvježiti sjećanje na našeg najboljeg uzora. Želimo da neke projektirane slike Poslanika, koje su često iskrivljene, i islamofobiju, na ovaj način otklanjamo upoznajući Poslanika kroz predavanja", istakao je Dautović.
 
Koordinator projekta i zamjenik glavnog imama prof. Malik efendija Šljivo kazao je kako će tokom manifestacije biti angažovano više od 100 volontera.
 
"Pripremili smo program za sve uzraste. Pripremili smo program za mlade, druženje sa horovima, imamo druženja sa hafizima, gradsku predstavu iz Travnika, veče ilahija i kasida. Pripremili smo sadržaje za ljubitelje umjetnosti, imamo dvije izložbe", kazao je Šljivo.
 
Jedna od izložbi je i "Upoznaj Poslanika, s.a.v.s" autora dr. Esmira Halilovića koja na slikovit način, maketama i audio-efektima, prikazuje život Poslanika.  
 
"Ideja izložbe je novija ideja prezentiranja islama i to da na vizuelan način pokušamo dočarati ono što je bio Poslanik. Pokušati odgovoriti na silne napade u vremenu u kojem živimo. Drago mi je da, naslanjajući se na tradiciju Bošnjaka, možemo ponuditi ovu izložbu. Cilj je da ljudi kroz sat vide kako je živio Poslanik, kako je izledala kuća u kojoj je živio. Da je to bila najskromnija kuća u Medini", rekao je Halilović dodajući kako će prikazivanjem filmova onim najmlađima biti prezentiran život Poslanika.
 
"Nadam se da će ovo biti novina, hvala svima koji su mi dali povjerenje da ovo svečano otvorimo", kazao je Halilović.
 
Koncertom ilahija i kasida u Domu mladih (KSC Skenderija) 8. januara bit će svečano zatvorena manifestacija "Selam, ya Resulallah", piše Anadolu Agency (AA).

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar