Brčko: Nastavak strukturiranog dijaloga o pravosuđu danas i sutra

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Četvrta plenarna sjednica strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije bit će održana u Brčkom 8. i 9. aprila.

Brčko

- Na četvrtom sastanku strukturiranog dijaloga glavne teme će biti provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, donošenje određenih zakona koji se tiču uspostave Apelacinog suda na nivou BiH, izrada izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, izgradnja državnog zatvora i specijalne bolnice za forenzičku psihijatriju Sokolac, te izrada nove strategije za reformu sektora pravde - kazao je ranije Feni pomoćnik ministra pravde BiH Niko Grubešić.
 
Po njegovim riječima, teme koje su stavljene na dnevni red su zapravo i preporuke sa prošlog i prošlih sastanaka strukturiranog dijaloga.
 
- Što se tiče Ministarstva pravde BiH, naš je zadatak najvećim dijelom vezan za izradu zakona o sudovima BiH, izmjene i dopune zakona o VSTV-u BiH i donošenje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na nivou BiH - kazao je Grubešić.
 
Dodao je da, kada su u pitanju ovi zakoni, Ministarstvo pravde BiH planira da zakon o sudovima BiH i zakon o VSTV-u pripremi do kraja ovog mjeseca i uputi ga u proceduru usvajanja.
 
- Programom rada Ministarstva pravde za 2013. godinu planirano je da se krajem godine ide s novim prijedlogom zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na nivou BiH - kazao je Grubešić.
 
Po njegovim riječima, Ministarstvo pravde BiH je u najvećem dijelu ispunilo raniju preporuku koja se tiče zaključenja ugovora o ekstradiciji s Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, o ekstradiciji vlastitih državljana za određena teška krivična djela.
 
Potpisani su ugovori s Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom i oni se, osim s Makedonijom zbog njihovih propisa, primjenjuju odmah od potpisivanja.
 
- Sa Srbijom je završeno pregovaranje, parafirani su ugovori, ali zbog promjene vlasti u Srbiji sad se čeka stvaranje uvjeta unutar Srbije da se potpiše ovaj sporazum - kazao je on.
 
Treća oblast u koju je Ministarstvo pravde BiH velikim dijelom uključeno jeste izgradnja državnog zatvora.
 
- Ono što mogu reći vezano za državni zatvor da je on došao u jednu fazu gdje su jasni rokovi kad će se početi gradnja, jer je već raspisan međunarodni tender za izvođenje radova i nadzor nad izvođenjem radova - kazao je Grubešić.
 
To su, dodao je, osnovne teme koje se tiču Ministarstva pravde BiH.
 
Na pitanje šta od preporuka nije realizirano, Grubešić je kazao da nema ništa što se nije počelo raditi.
 
- Sve je u određenoj fazi rada, tako da nema nijedna aktivnost koju nismo pokrenuli - kazao je on.

 

(fena)

Pošaljite Facebook komentar