Godišnja šestoaprilska izložba: U Sarajevu otvorena izložba Collegium Artisticum

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Godišnja šestoaprilska izložba „Collegium artisticum“, otvorena je večeras u Sarajevu, na kojoj je upriličena i dodjela nagrada.

Collegium Artisticum

Nosilac organizacije i vizualnog identiteta ovogodišnje izložbe je Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti (ULUPUBIH), čija je predsjednica Sanja Džeba za Agenciju Fena istakla prisutnost velikog broja mladih umjetnika, koji su između ostalih zaslužni za izložbu posvećenu Danu oslobođenja Sarajeva (6. aprila 1945).
 
- Svoje radove izložilo je 48 članova ULUPUBIH-a, 40 arhitekata iz AABIH-a i 96 umjetnika iz ULUBIH-a - istakla je kostimografkinja i scenografkinja Džeba.
 
Osim predstavljanja godišnje stvaralačke likovne produkcije likovnih i primijenjenih umjetnika, dizajnera, arhitekata i urbanista iz čitave BiH ovo je prilika za dodjelu nagrada najuspješnijim bh. umjetnicima.
 
Tako je nagradu za kostimografiju dobila Sanja Džeba za kostim u predstavi „Sumnja“, govoreći da je riječ o kostimu koji se lagano kroz predstavu uništava, što je, ističe, bilo veoma zanimljivo izvesti tehnološki.
 
Također, u oblasti primijenjene likovne umjetnosti i dizajna, nagradu je dobila Amila Smajović za kolekciju tapiseriju "Stil života“, nagradu za angažiran plakat dobila je Dalida Karić-Hadžiahmetović za plakat "Woman is not  an object", nagrada za pozorišni plakat pripala je Branku Bačanoviću Bambiju za plakat za predstavu "Dvije sestre", nagrada za ilustraciju osvojila je Amra Zulfikarpašić za seriju crteža mobilnim telefonom "Undercover", nagrada za fotografiju Dragan Resner, za rad "Kišobrani" i nagrada za keramiku pripala je Ranki Mutevelić za rad "Pribor za pisanje".
 
Grand Prix Asocijacije arhitekata dodjeljen je Arhitektonskom birou „Filter arhitektura“ (Asmir Mutevelić, Ibrica Jašarević, Kenan Vatrenjak, Nedim Mutevelić i Vedad Islambegović) za dva projekta: Realizaciju enterijera „MOLITVENI PROSTOR IBC, Cirih, Švicarska i idejno rješenje „BADEL UNBLOCKED BLOCK", Zagreb, Hrvatska (koautor Vernes Čaušević).
 
- Postojimo dvije godine i već smo ostvarili niz uspjeha na međunarodnim natječajima. Sigurno nam i ova nagrada znači puno jer daje poruku bh. umjetnicima da se samo upornim radom može izboriti za svoje mjesto na tržištu. Mi smo preko interneta za svaki natječaj slali svoje radove i na taj način je veoma lako izvoziti svoj rad - kazao je Feni Nedim Mutevelić.
 
Na natječaju u  Zagrebu od 240 radova članovi Filter arhitekture osvojili su drugo mjesto, što je, kaže, veliki uspjeh za bh. arhitekturu.
 
Nagrada za realizirani enterijer za rad „Memorijalna galerija 11/07/95", Sarajevo, pripala je autorima MecoLada arhitekti - Nedžad Hrelja-Meco i Lada Maglajlić sa saradnicima: Adnad Kurto (arhitektura), Enes Huseinćehajić (graf. dizajn), Midhat Mujkić (foto galerije) i Šejla Kamerić (dizajn plakata).
 
Specijalna nagrada žirija  dodjeljena je za rad „StoLica" - Projekat redizajna javnih otvorenih površina, Visoko, čiji su autori Jasmin Sirćo, Adna Omerbegović, Berina Šahinović, Nejra Sirćo, a saradnici: Evelin Jamaković, Almin Tabak (fotografija), Ismar Hajro (graf. dizajn).
 
Grand prix ULUBIH-a dobio je Hamzalija Muhić za "Diptih", kombinovana tehnika, 2012./2013, nagradu za slikarstvo Muhamed Kafedžić za rad "Poster boy - the voung samurai flautist", nagradu za grafiku osvojila je Lea Jerlagić za "Crveni ples" i "Plavi ples", nagradu za skulpturu Stijepo Gavrić za "Klesanje samoga sebe".
 
Nagradu za nove medije ULUBIH-a dobila je Nela Hasanbegović za svjetlosnu instalaciju "Između svjetla i tame" i nagrada za crtež pripala je Ameru Bakšiću za rad "Under construction - crtež u toku, slideshow".
 
Vizualni identitet izložbe koji su koncipirale Aleksandra Nina Knežević i Mila Melank inkorporira i žutu traku kampanje Culture-shutdown kao referencu na stanje kulturnih institucija u BiH.
 
Ovo je bila prilika da tri umjetnička udruženja BiH - zajednički organizuju izložbu i zajednički stvaraju platformu za prezentaciju djela svojih članova.

 

(fena)

Pošaljite Facebook komentar