Međunarodna studentska konferencija: U Mostaru otvoren MOSTIMUN 2013

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru danas je otvorena 5. međunarodna studentska konferencija simulacije rada Ujedinjenih naroda – MOSTIMUN 2013.

MOSTIMUN

U radu konferencije sudjeluje preko 115 delegata iz 20-tak zemalja, a ona će trajati do 7. aprila.
 
Po riječima glasnogovornice MOSTIMUN-a Darije Sesar, sudionici će tokom konferencije imati priliku da lobiraju, pregovaraju, daju svoje prijedloge i raspravljaju o najvažnijim međunarodnim problemima, te razvijaju svoje diplomatske vještine.
 
"Jedan od ciljeva konferencije je i razmijenuti iskustva i ideje te upoznati delegate s ljepotom Grada Mostara i ljepotom naših ljudi", kazala je glasnogovornica Sesar.
 
Dodala je kako se MOSTIMUN 2013 sastoji od pet vijeća: Vijeće sigurnosti, Vijeće za ljudska prava, Vijeće za razoružanje i međunarodnu sigurnost, Međunarodni sud pravde i Sjevernoatlantsko vijeće.
 
Neke od tema o kojima će se raspravljati na ovogodišnjem MOSTIMUN-u su: "Novi napredak u izraelsko- palestinskom konfliktu", "Kršenje ljudskih prava u Myanmaru", "Privatni sigurnosni korpus ratnih regulacija" te "Održiva budućnost saveza – pametna odbrana".
 
Cilj je konferencije usvojiti rezolucije, odnosno dokumente u kojima će biti izražena stajališta zemalja o navedenim temama.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar