Cultureshutdown: Inicijativa "Dan solidarnosti muzeja" animirala pojedince i institucije širom svijeta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Međunarodna inicijativa CULTURESHUTDOWN.NET je 1. februara pokrenula globalnu kulturnu kampanju pod nazivom "Dan solidarnosti muzeja - 4. mart", pozivajući muzeje i galerije širom svijeta da izraze solidarnost s ugroženim bh. institucijama sudjelovanjem u kolektivnoj akciji, prekriživši po jedan eksponat u svojoj kolekciji žutom barikadnom trakom.


Ujedno je napravljena i jednomjesečna on-line izložba „prekriženih“ radova koja se završava sutra. Sudeći po reakcijama ova inicijativa produžava svoj život i nastavlja borbu za dobrobit bh. institucija kulture. O ovoj inicijativi, reakcijama na nju te o očekivanjima izjave za Fenu dali su predstavnici organizatora akcije.
 
- Učesnici javne platforme CULTURESHUTDOWN su  zadovoljni rezultatima globalnog Dana solidarnosti.Akcija je bila vrlo uspješna i ispunila je naš cilj širenja informacija o kritičnoj situaciji  institucija kulture u BiH na globalnoj razini. Bili smo preplavljeni izrazima podrške muzeja, galerija i knjižnica sa svih strana svijeta te i od  pojedinaca, koji su izrazili svoju  solidarnost na vrlo kreativan način - kaže Azra Akšamija, profesorica na Programu za umjetnost, kulturu i tehnologiju na Massachussetts Institute of Tehnology (SAD), koja je inicirala "Dan muzeja solidarnosti" zajedno s kolegama platforme CULTURESHUTDOWN.
 
Akcija je ako se govori o svijetu i reakcijama iz svijeta bila više nego uspješna. Učestvovalo  je 225 institucija u 40 zemalja na pet kontinenata. Korištenje žute barikadne traka, jednog vizualnog simbola, inspiriranog zabarikadiranim vratima Zemaljskog muzeja, za prekrižavanje skulptura, muzejskih eksponata, slika i knjiga, prouzrokovalo je duboko emocionalnu reakciju kod gledatelja.
 
Dirljiva galerija slika globalne akcije solidarnosti je bila izložena proteklih mjesec dana i još  se može vidjeti na  web stranici: http://www.cultureshutdown.net/solidarity-gallery/
 
- Posebno nam je drago da su i sestrinske institucije u susjednim zemljama isto israzile svoju podršku te bile spremne pokazati svoju javnu potporu bh. institucijama (50 institucija je učestvovalo u Hrvatskoj, 15 u Srbiji, 10 u Sloveniji, tri u Makedoniji, jedna u Crnoj Gori). U BiH  je 19 institucija sudjelovalo, također smo dobili mnoge dirljive poruke od pojedinaca, koje je ova akcija inspirisala da punude svoju pomoć kao volonteri - kaže Sonja Srdanović, historičarka umjetnosti i jedna od organizatora Dana solidarnosti porijeklom iz Srbije, koja trenutno istražuje svoj magistarski rad na Tufts Univeristy (SAD).
 
Nakon ove zajedničke akcije, digitalna zajednica CULTURESHUTDOWN je prerasla u globalnu mrežu koja uključuje više od 275 ustanova kulture sa svih strana svijeta. Ova mreža obuhvaća sveučilišta, umjetničke muzeje i galerije, nacionalne muzeje i biblioteke, regionalne muzeje, pojedince i velike međunarodne organizacije za muzeje, poput ICOM-a (Međunarodni odbor muzeja) i CIMAM-a (Međunarodni komitet ICOM-a za muzeje i zbirke moderne umjetnosti).
 
James Thomas Snyder, pisac i prevoditelj, kaže da "naša Facebook stranica ima oko 800 aktivnih sljedbenika, a naše aktivnosti  pratilo je oko 25.000 ljudi putem 8.447 medijskih poruka i više od 40.000 on-line impresija."
 
Putem ove akcije, problem bh. institucija je promoviran i  na glavnim međunarodnim medijima-kanalima kao što su Guardian, Al Jazeera i Art Newspaper, kao i u glavnim vijestima u nekoliko zemalja učesnica.
 
Činjenica da je toliko mnogo sudionika iz cijeloga svijeta se mobiliziralo putem ove akcije ukazuje na globalnu važnost ovog problema, u svim svojim intelektualnim, društvenim i političkim dimenzijama. Globalna akcija "Dan solidarnosti" je izazvala i veću raspravu o važnosti nacionalnih institucija kulture u državotvornim procesima, te tako širi svijest o društvenoj  važnosti umjetnosti i kulturne baštine.
 
- Iz moje tačke gledišta, CULTURESHUTDOWN i Dan solidarnosti s ugroženim kulturnim institucijama u regiji je borba za pravdu, i pokušaj da se spasi duša BiH, te da svijet da svoj doprinos tome cilju - kaže Jeff Spurr, bibliotekar i predsjedavajući Middle East Librarians Association Committee on Iraqi Libraries u Cambridgeu (SAD).
 
- Ono što je ova akcija pokazala  jest da kao građani u BiH možemo zajedno pronaći kreativne odgovore i rješenja za akutne političke i kulturne krize u regiji. Još jednom, željeli bismo  zahvaliti svim sudionicima  koji su time omogućili ovu akciju. Naš sljedeći zadatak jest da pokušamo da zajednički uspostavimo sustav potpore državnim kulturnim ustanovama - kaže Asja Mandić, povjesničarka umjetnosti i profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
 
Nakon ove akcije, inicijativa CUTURESHUTDOWN sada radi na produkciji velikih transparenata s fotografijama globalne solidarnosti, koje će biti prikazane na fasadama ugroženih institucija u BH. Najesen, ovi baneri će putovati do nekih od institucija, učesnica u Danu solidarnosti, te tako nastaviti širiti vijest o kulturnoj krizi u BiH  i diljem svijeta.
 
Šestoaprilska izložba Collegium artisticuma 2013, najveća izložba likovnih udruženja u BiH, usvojila je  simbol prekrižavanja eksponata  žutom trakom, te će prekrižiti svoje izložbene plakate i kataloge, nastavljajući tako ove zajedničke napore ka širenju svijesti o važnost kulturne baštine i institucija za razvoj suvremene kulture u zemlji. Osim toga, u raznim institucijama sudionicima Dana solidarnosti i univerzitetima širom svijeta se organizuju skupovi i okrugli stolovi o ovoj temi.
 
Ideja je da se stvori šira javna rasprava o ovom problemu, a da se istovremeno radi na preporukama za rješenja koje bi bile usmjerene na veće međunarodne političke krugove.
 
- Iako nam je digitalna tehnologija omogućila saradnju i globalno umrežavanje, politička realnost u Bosni i Hercegovini je veliki izazov. Da bismo stvarno mogli napraviti neku promjenu, moramo izgraditi savez s lokalnim političkim akterima, a taj zadatak se ne može riješiti samo putem digitalne mobilizacije. Mi se nadamo da ćemo se povezati s drugim aktivističkim grupama i mrežama. Moramo nastaviti raditi zajedno na rješavanju ovog problema, a to se najbolje može postići ako uspijemo povezati lokalne i globalne snage - kaže Jasmin Mujanović, doktorant iz političkih nauka na York University u Torontu, porijeklom  iz Sarajeva.
 
Platforma CUTURESHUTDOWN trenutno radi na organizaciji mreže volontera, koji bi željeli sudjelovati u budućim akcijama. Zainteresovani pojedinci, koji žele učestvovati ili volontirati u budućim akcijama CUTURESHUTDOWN, mogu se prijaviti i napraviti kontakt putem web stranice platforme.
 
- Želimo naglasiti da se promjena ne može desiti kroz jedan događaj, promjena je proces koji traži  vrijeme i zajednički napor mnogih pojedinaca. Zbog toga, javna platforma CUTURESHUTDOWN poziva sve građane BiH da nam se pridruže i udruže snage s nama putem naših web stranica i da se prijave za volontiranje. Potrebna nam je pomoć oko organiziranja logistike, saradnje s medijima, administracije web-stranice, pisanja tekstova, grafičkog dizajna. Doprinesite svojim znanjem ili  pokrenite svoje vlastite akcije, koje možemo promovirati na CUTURESHUTDOWN web stranici ili pomoći realizirati. Pridružite nam se u znak solidarnosti - poziva Azra Akšamija iz platforme CUTURESHUTDOWN.


 
(fena)

Pošaljite Facebook komentar