FOTO / Dan jetima u Srebrenici: Turski parlamentarci se družili sa djecom bez roditelja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Udruženje Istanbul edukaciono-kulturni centar u saradnji sa turskom humanitarnom organizacijom IHH i Udruženjem “Majke enklava Srebrenica i Žepa” organiziralo je danas u Srebrenici Dan jetima, projekat druženja sa djecom bez roditelja, javio je novinar agencije Anadolija.

Foto: AA

Povodom Dana jetima danas su u Srebrenici boravili i poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Osman Cakir, Fatos Gurkay, Ilknur Inceoz i Gonul Bekim Sahulubey.
 
Turski parlamentarci najprije su prisustvovali zajedničkom doručku sa okupljenim mališanima u internatu koji je izgrađen uz podršku Fonda solidarnosti Emmaus, nakon čega je upriličena posjeta Potočarima.
 
Tokom posjete Memorijalnom centru Potočari, zastupnica u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Ilknur Inceoz, izjavila je za agenciju Anadolija kako je obilejžavanje Dana jetima izuzetno značajan događaj u cilju podrške djeci bez roditelja. Ona je napomenula kako slogan današnje posjete  nosi poruku pronalaska mjesta za jetime.
 
“Djeca bez roditelja moraju biti pomognuta. Vjera nas uči da pomaažemo jetime i čuvamo njihova prava. U razgovoru sa majkama srebreničkih žrtava saznala sam da se dijelovi tijela, kost po kost donose u Potočare, gdje se duži period čeka na kompletiranje tijela, ako do toga uopšte i dođe. Mislim da ne postoji razlog i povod za svirepe zločine kakvi su se dogodili ovjde, niko nema pravo oduzeti drugom čovjeku život”, pojasnila je.
 
Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, kazala je Anadoliji kako je posmrtne ostatke svog najmlađeg sina pronašla prije tri mjeseca.
 
“Mi svoju djecu nismo rađale bez ruku i nogu, a Potočari su simbol genocida”, poručila je Subašić zahvaljujući se turskoj Vladi na čelu sa premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i narodu te zemlje na pomoći koju pruža BiH.
 
Potpredsjednica udruženja Kada Hotić, naglasila je vaažnost povratka prognanih na prijeratna prebivališta, naglašavujući kako je inicijativom majki izgrađen Memorijalni centar i spomen obilježje u Potočarima.
 
U okviru posjete Srebrenici, mališani su sa delegacijom posjetili i Gradski muzej Srebrenica i Podružnu školu u Potočarima, gdje je upriličen i prigodan svečani program.

 

(aa)

Pošaljite Facebook komentar