Sarajevo: Svečano zatvoren projekt EPIC

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Anto Petrić, i pomoćnik ministra za poljoprivredu politiku, Pejo Janjić, prisustvovali su u ponedjeljak u Sarajevu svečanosti zatvaranja projekta EPIC, koji je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Nigel Casey

Cilj EPIC projekta, koji je u Bosni i Hercegovini realiziran u razdoblju od 2008-2013. godine, bio je pomoć relevantnim institucijama u BiH da razviju kapacitete ljudskih potencijala u oblasti ruralnog razvoja.
 
Pored veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Nigela Caseya, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i drugi dužnosnici.
 
Pomoćnik ministra za poljoprivrednu politiku Pejo Janjić je istakao da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sudjeluje u ovom projektu od samog početka.
 
U prvom dijelu projekta u razdoblju 2008-2011. obuka je bila usmjerena na upoznavanje sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU (EU-CAP), te ruralnom razvoju kao njenom sastavnom dijelu.
 
U okviru toga obuke su išle u pravcu priprema za izradu Strateškog plana ruralnog razvoja i programa ruralnog razvoja koji iz njega slijede.
 
U drugom dijelu projekta u razdoblju 2011-2013. godine, fokus je bio na programiranju mjera ruralnog razvoja osobito u oblastima povećanja konkurentnosti i ruralne infrastrukture, na primjenu tih mjera u IPA strukturi, odnosno za povlačenje sredstava iz europskih fondova.
 
Tome je prethodilo upoznavanje sa načinom izrade Strateškog plana ruralnog razvoja i Programa ruralnog razvoja kao okvirnih dokumenata koji su osnov za izradu mjera ruralnog razvoja.
 
Trenutno su na snazi dva IPA projekta: jedan je programiranje mjera ruralnog razvoja i uspostavu IPA RD strukture u BiH, a drugi za realizaciju IPA mjera kroz Agenciju za plaćanje.
 
Koordinator EPIC projekta u BiH, Ian Baker je izjavio da su tokom trajanja čitavog projekta imali odličnu suradnju sa svim uposlenicima Federalnog ministarstva koji su bili uključeni u projektne aktivnosti.
 
- Vjerujem da sada imamo grupu ljudi, ne samo na federalnom, nego i kantonalnom nivou i nivou općina, koji razumiju čitav proces izrade Strategije za ruralni razvoj i mogu donijeti europske grantove u ta područja - kazao je Baker.
 
EPIC projekt je dao veliki doprinos jačanju kapaciteta za ruralni razvoj u BiH i time trasirao put bržem ispunjavanju obveza postavljenih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH.
 
U projektu su sudjelovali Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, entitetska ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Odjel za poljoprivredu Brčko Distrikta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


(FENA) 

Pošaljite Facebook komentar