Međunarodni dan osoba s down sindromom: U Sarajevu Drugi sajam inkluzije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Međunarodni dan osoba s Down sindromom obilježen je danas u Sarajevu Drugim sajmom ideja inkluzije u okviru kojeg su učenici i polaznici više od 40 škola i vrtića iz cijele Bosne i Hercegovine predstavili pozitivne primjere svojih škola za uspješnu inkluziju djece s poteškoćama u razvoju.

Sarajevo

Učesnici ovog sajma potcrtali su danas koliko je inkluzija u obrazovanju važna za razvoj djece s poteškoćama u razvoju budući da na taj način oni stječu vještine i znanja da bi kao odrasli ljudi mogli biti samostalni, ali iako je ovogodišnji moto dana "Želim da radim" BiH je od toga još daleko budući da djeca s poteškoćama u razvoju nailaze na probleme već kada je u pitanju inkluzija u vrtićima.
 
Udruženja koja okupljaju roditelje i djecu koja su rođena s ovim sindromom godinama aktivno rade na uključivanju djece u standardne tokove, a posebno naglašavaju da je to pitanje poštivanja ljudskih prava.
 
Ipak pomaka ima budući da je prije šest godina u Kantonu Sarajevo bilo samo jedno dijete s Down sindromom koje je pohađalo redovnu školu, sada ih je više od 30, ali potrebno je još mnogo raditi da bi ovo postala praksa.
 
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ovogodišnji je partner obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Down sindromom (21. mart), koje organizira Udruženje "Život s Down sindromom" s Udruženjem "Društvo ujedinjenih građanskih akcija - Duga".
 
Resorni ministar Damir Mašić naglasio je da je ova manifestacija primjer uspješne saradnje vladinog i nevladinog sektora za inkluziju djece u redovne škole, ali da ta današnja manifestacija treba biti samo poticaj za daljnji rad na rješavanju pitanja inkluzije tokom cijele godine jer je to obaveza svih aktera društva.
 
Podsjetio je da ne postoje više specijalne škole što je dobro jer djeca trebaju da imaju jednaka prava na obrazovanje, ali potrebno je još mnogo toga učiniti da bi se svakoj školi omogućilo da ima pristup za onu djecu koja imaju poteškoća u razvoju.
 
Šefica UNICEF-a u BiH Florence Bauer smatra da ovaj događaj stavlja akcent na inkluziju koja je važna jer predstavlja pravo djece da budu uključena u društvo, a s druge strane predstavlja i korist za društvo jer svako dijete doprinosi na svoj način društvenoj zajednici.
 
Govoreći o podacima koliko djece u BiH treba inkluziju, Bauer naglašava da ne postoje jasni podaci, ali ono što se zna jest da većina djece koja borave u nekim institucijama ima poteškoća u razvoju, njih 67 posto, a bilo bi bolje da su uključena u redovno obrazovanje, ali i da se porodicama pomogne u pravilnom odnosu s takvom djecom.
 
Izražena  je nada da će svake naredne godine ova manifestacija biti još veća s većim brojem učesnika kojih je ove godine oko 450 iz Prijedora, Goražda, Bihaća, Tuzle, Mostara, Srebrenika, Sarajeva i drugih gradova.
 
Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja, a može se pojaviti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar