Ubjedljivo: Najviše oštećenih ćiriličnih saobraćajnih znakova na prostoru opštine Čapljina

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Najviše oštećenih saobraćajnih znakova sa natpisima na latinici i ćirilici u FBiH jeste na prostoru opštine Čapljina, a u RS najviše je uništenih znakova u onim mjestima gdje većinom žive Bošnjaci, podaci su JP "Putevi RS" i JP "Direkcija cesta FBiH".

Oštećeni saobraćajni znakovi u FBiH / fokus

"Uništavanje saobraćajnih znakova najčešće se zasniva na šaranju sprejom po ćiriličnim natpisima. Oštećeno je oko 80 saobraćajnih znakova sa natpisima na oba pisma i svakim danom ovaj broj se povećava", istakao je Ljubo Pravdić, direktor JP "Direkcija cesta FBiH".

Kako je naglasio, table oštećenih znakova moraju se zamijeniti i ne mogu se očistiti, što dodatno stvara troškove.

"Materijalna šteta svakodnevno se povećava i prelazi 70.000 KM. Izrada i postavljanje znakova zavisi od površine table, a prosječna cijena jeste približno 400 KM po metru površine znaka", naglasio je Pravdić.

Nedavno su u Livnu ćirilični natpisi naziva mjesta na saobraćajnim znacima postavljenim na području ove opštine izbrisani isti dan kada su i postavljeni.

Mladen Lazendić, direktor Javnog preduzeća "Putevi RS", kaže da su oštećenja saobraćajnih znakova sa ćiriličnim natpisom u RS najveća u onim mjestima gdje mahom žive Bošnjaci.

"Tamo gdje su bili postavljeni samo ćirilični natpisi na znakovima oni su samo uništavani, a na onim znakovima gdje su i latinični i ćirilični natpisi, šarani su samo natpisi napisani na ćirilici. Riječ je malom broju ovih slučajeva uništavanja", precirao je Lazendić.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj postoji veliki problem i u vezi sa oštećenjem znakova na kojima piše "Dobro došli u RS".

"Najčešće su uništavani ovi znakovi, jer građanima iz FBiH ne samo da smeta ćirilica, nego i natpis Republika Srpska. Međutim, nama ne smate nijedno psimo", istakao je Lazendić.

On je rekao da je do sada, prema Pravilniku o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na putevima, načinu obilježavanja radova i prepreka na putevima i znakovima koje učesnicima u saobraćaju daje ovlašteno lice u RS, postavljeno oko 55 odsto znakova sa natpisima na oba pisma.

"Postupak postavljanja saobraćajnih znakova trebalo bi da bude završen do marta 2010. godine, tako da ćemo mi, najvjerovatnije, i prije tog roka završiti ove poslove, odnosno postaviti još 45 posto znakova na putevima u Srpskoj", kazao je Lazendić.

Kako je podsjetio, na novopostavljenim znakovima u RS prvo su natpisi na ćirilici, pa onda na latinici, a u Federaciji je obrnut slučaj.

Pravdić je rekao da je JP "Direkcija cesta FBiH", koje upravlja magistralnim putevima na području Federacije, realizovalo zamjenu postojećih, odnosno starih saobraćajnih znakova, novim znakovima u skladu s Pravilnikom, na magistralnom putu M-17, dionice Sarajevo - Doljani i Doboj Jug - Zenica.

"U toku je plansko postavljanje saobraćajne signalizacije i na drugim dionicama", kazao je Pravdić.

(fokus)

Pošaljite Facebook komentar