"Da se ne ponovi": Obilježena godišnjica raspuštanja logora ''Herceg-Bosne''

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kroz torture u logorima takozvane hrvatske republike ''Herceg-Bosne'' prošlo je oko 20 hiljada osoba, mahom bošnjačke nacionalnosti

Foto: AA

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehitlucima u Mostaru danas su članovi Udruženja logoraša Mostara obilježili 19 godina od raspuštanja logora takozvane hrvatske republike Herceg-Bosne kroz čije je torture prošlo više od 20.000 nedužnih muškaraca, žena i djece, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).
 
Od tog broja, prema podacima Udruženja, samo je Mostaraca bilo 10.000. Bošnjaci Hercegovine i srednje Bosne bili su zatočeni u ukupno 62 logora.
 
Iako u Udruženju logoraša Mostar nemaju tačan broj o ubijenim i nestalim logorašima, procjenjuje se da je samo u logoru Heliodrom ubijeno 160 osoba.
 
Prema riječima Safeta Nožića, logoraši skoro 20 godina čekaju na rješavanje statusa, a kako je naveo ''rješenja nema sve dok svi logoraši ne budu stavljeni pod krovni zakon u BiH''.
 
Također, član Udruženja, Edin Batlak kazao je kako su logoraši očekivali da će njihov status biti riješen
 
''Ova populacija je u cijeloj BiH u potpunosti obespravljena i uporno nas se pokušava staviti na društvenu marginu. Međutim, mi se borimo i želimo svima staviti do znanja da se stvari nisu zaboravile, pogotovo radi budućih generacija. Jer, ono što smo mi proživjeli, ne bih volio da iko proživi na ovom svijetu, bez obzira na vjeru, ime nacionalnost. To su stvari koje se nikome ne priželjkuju'', istakao je Batlak, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar