Sedmica borbe: Čudesno je vidjeti svijet svaki dan, zato ne dopustite da vas glaukom u tome spriječi

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Besplatnim oftalmološkim pregledima s mjerenjima očnog tlaka i savjetima za stanovništvo Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) uključila se u obilježavanje Sedmice borbe protiv glaukoma.

Pregled oka / Ilustracija

Doktorica Merita Like-Pranjić iz Kabineta za glaukom i okularnu hipertenziju Klinike za očne bolesti KCUS-a kazala je FENI da je odziv stanovništva bio dobar, a u narednom periodu kontaktirat će sve slučajeve sumnjive na povišeni očni tlak ili promjene na vidnom živcu i poduzimati daljnje mjere.
 
Preventivni pregledi stanovništva vršeni su u Kabinetu za glaukom, a obuhvaćene su osobe starije od 40 godina koje dosad nisu imale tegobe s vidom.
 
Glaukom je ozbiljno hronično progresivno oboljenje koje karakterizira povišeni očni tlak, oštećenje očnog živca, pad vida što može uzrokovati sljepilo. Višekratna mjerenja očnog tlaka i pregled oftalmologa otkrivaju tu bolest, a blagovremena terapija odgađa gubitak vida.
 
Kabinet za glaukom Klinike za očne bolesti KCUS-a uspješno radi godinama, a u prošloj godini pregledano je 6.500 osoba.
 
- Na našoj klinici uspješno liječimo to oboljenje konzervativno uz primjenu kapi i lijekova, operativno i laserski, a cilj je zaustaviti progresivno propadanje očnog živca - kazala je ona.
 
Za glaukom se kaže da je drugi uzročnik sljepoće u svijetu, a stručnjaci kažu da je najvažnije to oboljenje prepoznati na vrijeme, dijagnosticirati ga pravilno i na vrijeme, kao i početi na vrijeme tretman.
 
Glaukom je poznat kao tihi kradljivac vida, a najčešći je kod osoba srednje životne dobi i starijih osoba. Kao najčešći uzročnik tog oboljenja pominje se nasljedni faktor, ali i dijabetes, povišeni krvni tlak...
 
Svjetska Sedmica borbe protiv glaukoma ove godine obilježava se od 10. do 16. marta pod motom "Čudesno je vidjeti svijet svaki dan, zato ne dopustite da Vas glaukom u tome spriječi".  

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar