Livno: Ćirilica nepoželjna na saobraćajnim znakovima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ćirilični natpisi naziva mjesta na dvojezičnim saobraćajnim znacima postavljenim na području Livna izbrisani su isti dan kada su i postavljeni. Natpisi sa oznakom "Livno" ispisani latinicom i ćirilicom na većini ulaza u grad postavljeni su 18. avgusta, a većina Livnjaka u anketi lokalnog radija prognozirala je da dvojezični nazivi neće biti dugog vijeka.

Livno / livno-online

Većina slučajno odabranih i anketiranih Livnjaka izrazila je negodovanje zbog postavljanja dvojezičnih znakova, tvrdeći da će "sigurno neko te znakove srušiti ili će išarati natpis na ćirilici".

Prema informaciji iz Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona, dvojezični saobraćajni znakovi postavljeni su u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnim znakovima u BiH, koji je stupio na snagu 1. januara 2007. godine.

U tom pravilniku, za koji su glasali i zastupnici hrvatskog naroda u Parlamentu BiH (tadašnji jedinstveni HDZ BiH), navodi se da natpisi na svim saobraćajnim znakovima trebaju biti ispisani latinicom i ćirilicom, i da to treba biti obavljeno najkasnije do 31. decembra 2009. godine.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar