Cilj nadmašiti prošlogodišnje rezultate: 18. maja akcija “Let’s Do It - očistimo zemlju za jedan dan”

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Bosna i Hercegovina i ove godine pridružuje se svjetskoj inicijativi pod nazivom “Let’s Do It World” posvećenoj čišćenju ilegalnih deponija smeća. Udruženje građana “Ruke” zajedno s partnerskim udruženjem “Mozaik prijateljstva” organizirat će akciju “Let’s Do It - očistimo zemlju za jedan dan” 18. maja u 10 sati.


Predsjednik UG „Ruke“ Božidar Mihajlović danas je na pres- konferenciji u Sarajevu istakao da je cilj akcije uključiti što više građana širom Bosne i Hercegovine, te nadmašiti prošlogodišnje zavidne rezultate.
 
U prošlogodišnjoj akciji, koja je održana 9. septembra, učestvovalo je  37.500 volontera i iz prirodnog okruženja uklonjeno je 5.500 tona otpada. Ciljevi naredne akcije su uključivanje sto hiljada volontera, zatim da se napravi upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća u BiH, uklanjanje najmanje 20.000 tona smeća, te podizanje svijesti i edukovanje javnosti o zaštiti životne sredine i okoliša.
 
Vrijednost ove akcije i njene benefite prepoznao je i vladin sektor koji je i ove godine odlučio podržati aktivizam mladih entuzijasta.
 
- Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOiT) podržava akciju Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan. Ministarstvo će, kao i prethodne godine, pomoći da se i druge relevantne institucije adekvatno uključe i podrrže ovaj projekt - kazao je pomoćnik ministrice u Sektoru za okoliš FMOiT Mehmed Cero.
 
Podršku akciji pružila je i kompanija HT Eronet, koja je već drugu godinu uz projekt kao generalni partner.
 
- Prošle smo godine zajedno pokazali kako se možemo okupiti oko dobrog projekta, a za dobro svih i zato sam uvjeren da će odziv volontera biti još bolji - izjavio je rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta Vanja Gavran.
 
Radi promocije i predstavljanja akcije „Let's Do It -očistimo zemlju za jedan dan“ u četvrtak će u Slogi biti održan koncert popularnog Elvira Lakoviće Lake, a ulaz je slobodan.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar