Dan nezavisnosti BiH: U Istanbulu obilježen 1. mart

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U prostorijama Istanbulskog Trgovačkog univerziteta održana je u nedjelju, 3. marta svečanost povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Zastava BiH

Programu koji je pripremila "Asocijacija bošnjačke omladine Istanbul“ (Studenti u Istanbulu) prisustvovali su mnogobrojni studenti porijeklom s područja bivše Jugoslavije, predstavnici raznih nivoa vlasti R. Turske i drugi gosti.
 
Prisutnima se obratio predsjednik udruženja Vedad Halilović, naglasivši da samo ukoliko poznaje svoju historiju, društvo može  znati nešto i o sebi.
 
-Baš kao što je i čovjek bez sjećanja i znanja o sebi, čovjek bez cilja, tako je i društvo bez sjećanja i znanja o sebi društvo bez cilja - kazao je.
 
Prisutnima se obratio i generalni konzul BiH u Turskoj Hrvoje Kanta koji je podsjetio na neraskidivo projateljstvo BiH i Republike Turske.
 
Gost svečanosti je bio Senad Hadžifejzović, koji se kazao da on i njegova porodica imaju daleke korijene u Turskoj te da je Istanbul jedini grad u koji se uvijek vraća.
 
Također, u kratkim crtama je podsjetio na referendum za nezavisnu državu BiH koji se dogodio prije 21 godinu.
 
Na pitanje da li bi se studenti nakon studija trebali vraćati u svoju domovinu ili ipak ostati izvan nje, on je odgovorio: "Ne gledajte šta je BiH vama dala, gledajte sta ste vi dali BiH".
 
Program je priveden kraju prigodnom tradicionalnom muzikom koju je izvela grupa "Ljiljani" i studentica Hadidža Borović, saopćeno je iz Asocijacije bošnjačke omladine Istanbul.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar