Sarajevo: Svečani prijem u čast nuncija Pezzuta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije Biskupska konferencija BiH organizirala je svečano primanje u čast novog apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori nadbiskupa Luigija Pezzuta, javlja KTA.

Luigi Pezzuto

 
 
Na primanje su došli predstavnici raznih razina vlasti te predstavnici diplomatskog, prosvjetnog, kulturnog i društvenog života i vojske u BiH kao i biskupi, redovnički poglavari i poglavarice i predstavnici raznih crkvenih institucija.
 
Pozdrav nunciju Pezzutu i dobrodošlicu svima nazočnima najprije je uputio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izražavajući radost što ponovno u Sarajevu imaju apostolskog nuncija te ističući kako je to važno u političkom procesu europskih integracija i izgrađivanja jednakopravnosti na svim razinama u BiH i izražavajući nadu da će državne strukture biti otvorene kako bi bio nastavljen proces implementacije Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine. Izričući dobrodošlicu nunciju Pezzutu kao nadbiskup u gradu u kojem je sjedište Apostolske nuncijature, kardinal Puljić je kazao: "Jedno Vam sigurno obećavam – neće Vam manjkati izazova u izobilju. Nadam se da ste skupili snage da se zajedno suočavamo sa svim izazovima i u duhu vjere tražimo rješenja".
 
Pozdravnu riječ svima nazočnima uputio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, ističući da je dolazak uzvanika njihov znak osobnog uvažavanja Svetog Oca, Svete Stolice i njegova izaslanika u BiH. U ime svih članova Biskupske konferencije izrazio je nunciju Pezzutu najsrdačniju dobrodošlicu "u našu domovinu i među članove Katoličke crkve u njoj. Kličem Vam radosno: Dobro nam došao Božji slugo, na tebe smo čekali poprilično dugo – više od sedam mjeseci, nakon što nas je – po želji Svetog Oca – napustio nezaboravni apostolski nuncij mons. D’Errico", rekao je biskup Komarica napominjući da nuncij Pezzuto, nakon 35 godina u diplomatskoj službi Svetog Oca i Svete Stolice u 11 zemalja svijeta, dolazi u svoju prvu europsku zemlju.
 
Podsjećajući da Bosna i Hercegovine ima kompleksnu bolesnu sadašnjost, biskup Komarica je istaknuo da ovoj zemlji nužno treba istinskih graditelja njene sigurne zdrave i prosperitetne budućnosti.
 
"Ta gradnja se mora događati na čvrstim temeljima pravde, na međusobnom poštivanju, na suradnji i solidarnosti svih sastavnica našeg društva, na promicanju prave pomirbe i iskrenog oprosta, utemeljenih na istini i pravdi, na poštivanju međunarodnog prava i međunarodnih Ugovora", kazao je biskup Komarica potvrđujući da Katolička crkva u BiH osobito u ovdašnjem dijelu hrvatskog naroda, ima mnogo stoljetne snažne korijene i da se "sve protekle godine dosljedno trudila – vjerno navješćujući Kristovo Evanđelje – pružati svoj doprinos zdravoj ekumenskoj otvorenosti i dijaloškoj spremnosti prema vjernicima drugih vjerskih zajednica u ovoj zemlji, pomirbi i oprostu, pomažući obespravljene i siromašne, dajući svoj glas onim mnogobrojnim, koji su u ovoj zemlji i predugo bez prava glasa, potičući cijelo društvo, osobito najodgovornije dužnosnike u njemu, da na pravdi i jednakopravnosti izgrađuju zajedničku budućnost u pravednom i dugotrajnom miru". Zamolio je obilje Božjeg blagoslova za budući apostolski rad nuncija Pezzuta u BiH "kako bi on učinkovito i snažno doprinio zacjeljivanju još uvijek mnogih otvorenih rana iz prijašnjeg državnog uređenja, a osobito iz vremena nedavnog rata, uslijed kojega osobito bolno pati Katolička Crkva, brojčano skoro prepolovljena u zadnja dva desetljeća."
 
Nazočnima se obratio i nuncij Pezzuto koji je svim predstavnicima kao i svim stanovnicima u BiH prenio srdačan pozdrav Njegove Svetosti koji gaji prema Bosni i Hercegovini duboko poštovanje i ljubav. Istaknuo je da papa Benedikt XVI. upućuje poseban pozdrav i sjećanje puno poštovanja svim osobama koje je obilježila patnja zbog bolnih događaja u nedavnoj prošlosti ističući da Sveta Stolica želi preko papinskog predstavnika prenijeti svima riječ potpore, nade i ohrabrenja, da bismo odlučno i ustrajno nastavili put pomirenja, građanskog suživota te materijalne i duhovne obnove zemlje i njezinih ustanova, kako bi svakom ljudskom biću bila zagarantirana jednakost i dužno poštovanje vlastitih osnovnih prava“. Kazao je da Sveta Stolica i on osobno žele da se svi oni, koji su morali napustiti zemlju i svoje domove u vrijeme bolnih događaja kojima je obilježen život ove zemlje, mogu vratiti u mjesta svoga porijekla i u vlastite kuće. Istaknuo je da osobno gaji nadu da će sadašnja politička volja donijeti dobre plodove obzirom na poznati problem izbjeglica i da će politički i religijski lideri uspjeti uz pomoć međunarodne zajednice složno i uspješno podržavati, prenositi i provoditi u stvarnost ta uvjerenja, pomoću dijaloga, sloge i tolerancije. "Sveta Stolica i ja kao njezin predstavnik u ovoj zemlji solidarno ćemo podržavati takvo zalaganje, svjesni da tako pridonosimo zajedničkom dobru, ali uz poštovanje zakonite različnosti", obećao je nuncij Pezzuto zahvalivši za srdačan doček prošle nedjelje u sarajevskoj zračnoj luci.

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar