"Umjetnost dodira": Počinje 19. Internacionalni festival "Sarajevska zima"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Sarajevo će se od danas narednih mjesec i po početi slijevati umjetnici iz cijelog svijeta - počinje 19. Internacionalni festival "Sarajevska zima", koji ove godine prenosi poruku "Umjetnost dodira".

"Sarajevska zima"

Cjelodnevni program otvaranja počet će već u jutarnjim satima dodjelom priznanja Međunarodnog centra za mir (IPC) "Sloboda" u Brusa- bezistanu, depadansu Muzeja Sarajeva, koje se dodjeljuje istaknutim pojedincima i organizacijama za značajan doprinos razvoju i afirmiranju ljudskih prava.
 
Uslijedit će niz zanimljivih programa tokom cijelog dana, na različitim lokacijama grada - u Bošnjačkom institutu, Galeriji Collegium Artisticum, Pionirskoj dolini, Historijskom muzeju BiH i Zemaljskom muzeju BiH, dok će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) biti održana centralna manifestacija.
 
Direktor Festivala Ibrahim Spahić prethodno je najavio da će performans u PSBiH predstavljati dijalog javnosti koji u ovom slučaju artikuliraju kultura i umjetnost.
 
Kolona zvaničnika proći će crvenim tepihom, a istu VIP akreditaciju nosit će svi - gosti, umjetnici, novinari i publika. Tu će biti priređen šarolik program.
 
Posjetioci festivala tokom dana će, između ostalog, moći pogledati izložbu radova Joela Elgina iz Irske, instalaciju grupe Nine Dragon Heads iz Koreje, projekciju "Rukavice" autora Maria Gerussija, nastupe ansambla narodnih pjesama i igara "Kolo bosansko", Udruženja umjetnika "Belarte", hora "Belatisimo" i plesnog kluba "Astorija".
 
Predstavom "San ljetne noći" Williama Shakespearea u izvedbi mađarske grupe "Coincidance" svečanost otvorenja Festivala bit će završena.

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar