Završen SimpoSar 2013: Ovogodišnji simpozij bio bolji od prošlog

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Drugi međunarodni sportski simpozij "SimpoSar 2013.", pod radnim sloganom "Svijet voli pobjednike", večeras je završen u hotelu "Europe" predavanjem nekadašnjeg slavnog francuskog nogometaša, a danas vrhunskog trenera Jeana Tigane.

SIMPOSAR 2013 / AA

On je govorio o početku "zlatnih godina" francuskog nogometa, 80-im godinama prošlog vijeka.
 
- Pravi početak naše generacije bio je 1982. tokom Svjetskog prvenstva u Španiji, a sve je kulminiralo na Evropskom prvenstvu 1984. u našoj zemlji kada samo predvođeni Michelom Platinijem, Luisom Fernandezom i Alainom Giresseom osvojili naslov -  kazao je Tigana, koji je u dresu "tricolora" nastupao od 1980. do 1987. godine, odigravši u tom periodu 52 utakmice.
 
On se podsjetio i na svoj posljednji boravak u Sarajevu, kada je njegova reprezentacija prije 28 godina na Koševu savladala tadašnju Jugoslaviju sa 3:2, a strijelac sva tri gola za Francusku bio je Platini.  
 
Posljednjeg dana predavač na simpoziju bio je i  nogometni reprezentativci bivše SFRJ, igrač Sarajeva i Stuttgarta Predrag Pašić, a govorio je o temi "Nogomet i rad sa mladima".
 
Predavači na ovom eminentnom skupu još su bili  vrhunski sportisti, terneri i sportski radnici i profesori  s prostora Balkana - Neven Spahija, Mateo Beusan, Mirko Novosel, Igor Štimac, Muhamed Konjić, Jasna Bajraktarević,  Ismet Gavrankapetanović, Nebojša Popović i drugi.  
 
Direktor  simpozija "SimpoSar" Sabahudin Topalbećirević na zatvaranju je istakao  da  se nada da će  ljudi u BiH shvatiti da nam je sport najbolji ambasador te je ocijenio da je ovaj skup "napravio nešto pozitivno".  
 
- U Sarajevo smo doveli pobjednike. Smatram da je ovogodišnji simpozij bio bolji od prošlog. Ovakvim manifestacijama želimo da i u sportu napravimo nešto poput Sarajevo film festivala -  kazao je Topalbećirević. 

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar