Sastanak Dačić - Radončić: Forum Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice u Sarajevu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministarstvo sigurnosti BiH danas će biti domaćin foruma i komiteta Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI). U okviru tog skupa planiran je sastanak premijera Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Sarajevo

Na forumu će učestvovati delegacije iz šest zemalja regiona, članica MARRI-a - Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Makedonije i BiH te predstavnici Međunarodne organizacije za migracije ( IOM), delegacije EU u BiH, Vijeća Evrope i drugih međunarodnih organizacija i institucija.
 
Teme foruma su migracije i azil, a forum se održava u sklopu predsjedavanja Bosne i Hercegovine Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice – MARRI.
 
BiH i zemlje članice MARRI Inicijative su prepoznali ovu oblast kao veoma značajnu za sve zemlje regiona u procesu pristupanja EU, bez obzira da li su u kandidatskom statusu ili očekuju da će dobiti status zemlje kandidata u skoroj budućnosti, s obzirom da se Globalni pristup migracijama i mobilnosti EU zasniva na četiri jednako važna stuba: zakonite migracije i mobilnost, neregularne migracije i trgovina ljudima, međunarodna zaštita i azil i jačanje uticaja migracija i mobilnosti na razvoj zemlje porijekla, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar