FOTO: Marjanović i Primorac izdali knjigu "Forenzična genetika - teorija i aplikacija"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Forenzična genetika - teorija i aplikacija" naziv je knjige ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS-a i profesora Damira Marjanovića, profesora i nekadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske Dragana Primorca i saradnika koja je predstavljena danas na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Sarajevu.

Promocija knjige / FB

Predstavljanju ovog naučnog djela prisustvovao je veliki broj naučnih djelatnika, profesora PMF-a te federalni ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić, koji su amfiteatar ove obrazovne institucije ispunili do posljednjeg mjesta.
 
Najavio je da će ova knjiga uskoro biti uključena u programe fakulteta u Sarajevu i  Hrvatskoj koji obrađuju srodne oblasti.
 
Riječ je o trećoj knjizi koju zajednički potpisuju Marjanović i Primorac, podsjetila je novinska agencija Fena, čime je učvršćena saradnja bh. i hrvatskih naučnika, zajedničko djelovanje na razvoju nauke u obje zemlje i potvrđena liderska pozicija na svjetskoj naučnoj sceni u ovoj oblasti.
 
Dragan Primorac je istaknuo da od početka razvoja forenzične genetike Hrvatska i BiH imaju vodstvo u svijetu i po tome su, nažalost, najviše zbog rata prepoznati. Knjigu je ocijenio velikim uspjehom regionalne nauke: „Ova knjiga nema gotovo niti jedno područje iz oblasti forenzične genetike, uključujući i animalnu, botaničku i sve izuzetno kompleksne segmente kao što su miješani tragovi kod silovanja i drugi, koje nije pokriveno. Time ove dvije male države šalju poruku svijetu o zajedništvu, mudrosti i intelektualnoj snazi.“
 
Damir Marjanović naglašava da je BiH u jednoj naučnoj oblasti velesila, te da su žalosni povodi doveli do toga. Ali, navodi da su kolege iz BiH i Hrvatske uspjele da iz tih najtežih momenata izvuku nešto što se zove bh. nauka: „Velika je stvar kada iz najcrnje historije izvučete nešto što je jako pozitivno i bh. nauka dobija u svom rejtingu. U oblasti forenzične genetike BiH je definitivno među prvim zemljama svijeta, ali i vodeća sila zajedno s kolegama iz Hrvatske.“
  
Recenzent knjige profesor Rifat Hadžiselimović mišljenja je da sadržaj ove knjige afirmira argumente, te da autori suvereno vladaju i teorijskim i praktičnim zanjem iz oblasti forenzične genetike.
 
Današnji skup počeo je minutom šutnje za nedavno preminulog profesora PMF-a Sulejmana Redžića, javlja Radio Sarajevo.

 

(24SATA.INFO)

Pošaljite Facebook komentar