Charlama pred deložacijom, Collegium Artisticum bez struje: "Jadna je država koja izbacuje umjetnike na ulicu!"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

SARAJEVO - Jadna je država koja izbacuje umjetnike na ulicu! Ovo je danas u Sarajevu izjavio osnivač Centra Charlama Jusuf Hadžifejzović, govoreći na konferenciji za novinare organizirane u prostorijama Charlame povodom najave deložacije i jednostranog raskida Protokola o saradnji između Centra Skenderija i Centra kulturnih aktivnosti Charlama.

Jusuf Hadžifejzović

Na pres-konferenciji su govorili osnivač Centra Charlama Jusuf Hadžifejzović, suosnivači Boris Šiber i Mirsad Čatić, umjetnica i direktorica Gradske galerijie Collegium artisticum Gordana Anđelić –Galić, te umjetnik i voditelj grupe Zvono Aleksandar Saša Bukvić. 
 
Hadžifejzović je rekao da će danas u prostoru Charlame da se održavaju performansi kao umjetnički čin otpora odluci direktora Skenderije Hajriza Bećirevića o deložaciji. 
 
- Jadna je država koja izbacuje umjetnike na ulicu! Nije slučajnost da se izbacuje Charlama, da se Colegijum artisticumu isključi struja, da se šikanira Ars Aevi, a da se uvodi šund, rekao je Hadžifejzović. 
 
Gordana Anđelić-Galić, umjetnica i direktorica Gradske galerije Collegium artististicum, koje je inače obasjana tek svijećama, istakla je da je pročitala da sadašnji direktor Kulturno- sportskog centra Skenderija želi od ovog centra napraviti hotelski centar s bazenom i naglasila da je na bazenu već uštedio jer se u prostore Galerije slijeva voda pa moraju krečiti izložbeni prostor svakih 15 dana. 
 
Također je rekla da je Galerija izmirila dugove za struju te da je upravo u toku izložba povodom Dana državnosti BiH. 
 
Mirsad Čatić je rekao da nije istina da Charlama duguje Skenderiji jer oni nisu imali ugovor o zakupu nego parterski odnos prema kojem je su Charlame i Skenderija dijelili sredstava koja dobiju za projekte po principi jedna trećina Skenderiji i dvije trećine Charlami za razvoj projekata. 
 
Sad je za sredstva aplicirala Skenderija koja ne samo da nije dala ništa partneru Charlami, nego mu je uputila dokument o deložaciji. 
 
Za Sašu Bukvića, ukoliko se nastavi ovakav odnos odgovornih u Skenderiji, ona neće biti više ni centar ni sportski ni kulturni.

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar