Predstojeći praznici: Opasnost i posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, organizuje akciju “Petarde nisu igračke - ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik”, kako bi upozorilo građane na opasnost i posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

Pirotehnika / ilustracija

MUP poziva građane da praznike proslave na miran i dostojanstven način i da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, jer je upotreba petardi na javnim mjestima kažnjiva zakonom.

- Policijski službenici će, sa ciljem edukacije djece i mladih, organizovati predavanja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj kako bi ih upoznali o opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehnike - saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom prošle zime, u vrijeme održavanja praznika, povrijeđena su dva lica.

Kod 70 odsto povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok opekotine lica i ozljede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha čine preostalih 30 odsto.

- Radi sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, policijski službenici MUP-a Srpske intenziviraće tokom decembra i kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, odnosno vlasnici ovih prodavnica biće upozoreni da kupovina i prodaja ovih prozvoda mora biti u skladu sa važećim propisima - navodi se u saopštenju.

Pripadnici MUP-a su prošle zime oduzeli 47.572 komada petardi, 304 rakete, 308 prskalica i 15 pakovanja vatrometa, a izdato je devet prekršajnih naloga koji se odnose na nezakonitu prodaju i prevoz pirotehničkih sredstava.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar