Dan borbe za ukidanje ropstva: U Mostaru akcija "Zaustavimo zlouporabu djece u prosjačenju"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U okviru Međunarodnog dana borbe za ukidanje ropstva, mreža bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima RING organizira ulične akcije u Mostaru, Banja Luci, Bijeljini, Modriči, Bratuncu, Višegradu, Tuzli, Zenici, Derventi i Goraždu.

Mostar

Ulična akcija u Mostaru održava se na Trgu Musala, u organizaciji Udruge "Žena BiH" Mostar, gdje se građanima dijele letci s porukom; "Zaustavimo zlouporabu djece u prosjačenju".
 
U izjavi za Fenu predsjednica Udruge "Žena BiH" Mostar Azra Hasanbegović kazala je kako ovom akcijom mreža RING želi podići svijest kod građana o štetnosti prosjačenja te ukazati na to da ako prosjaku date pola marke time ništa ne riješavate, nego samo produžujete robstvo.
 
Naglasila je da kada dijete prosi da je to je odgovornost svih nas te kako je ova akcija namijenjena i državnim institucijama i građanima.
 
"Apeliramo na državne institucije da se u kazneno pravo uvrsti prosjačenje kao kazneno djelo trgovine ljudima jer se prosjačenje do sada vodilo kao prekršaj ili ugrožavanje javnog reda i mira. Također, apeliramo na građane kada vide prosjačenje da prijave policiji, Centru za socijalni rad ili drugim relevantnim institucijama", istaknula je Hasanbegović.
 
Kada je u pitanju Mostar, ona je kazala kako u posljednje vrijeme policija puno radi te kako na ulicama nije veliki broj djece kao ranije, no kako se mora još puno raditi na suzbijanju prosjačenja.
 
Inače, Međunarodni dan borbe za ukidanje ropstva - 2. prosinca, obilježava se u okviru 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama, a u znak podsjećanja na dan usvajanja UN Konvencije za suzbijanje trgovine ljudima i iskorištavanja prostitucije drugih (Rezolucija 317 (IV) od 2. prosinca 1949. godine).

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar