Susret eksperata u Sarajevu: Rak debelog crijeva izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prvi sarajevski susret eksperata iz oblasti kolorektalnog karcinoma (rak debelog crijeva) koji je počeo danas, uz domaće okupio je i ljekare iz država bivše Jugoslavije i regiona radi usaglašavanja stavova i pomognu da liječenje tih pacijenata bude bolje i jednostavnije.

Sarajevo

Namjera naučnog skupa je i da afirmira javnost o ozbiljnosti i patologiji te bolesti te im ukaže da malo više vode brigu o svom zdravlju, a stručnjaci da omoguće bolje i kvalitetnije liječenje karcinoma debelog crijeva.
 
- Karcinom debelog crijeva je izuzetno opaka bolest. Ako se otkrije na vrijeme, liječenje je uspješno. Ukoliko se otkrije u poodmakloj fazi, liječenje zna biti izuzetno teško kako za pacijenta, tako i za ljekara. Stoga je cilj ovog skupa da na jednom mjestu usaglasimo stavove,  ubrzamo i pomognemo da naši protokoli i liječenje tih pacijenata budu bolji i jednostavniji," kazao je Feni dr. Adis Kandić.
 
Ističe da po nivou liječenja BiH ne zaostaje za evropskim i svjetskim trendovima. On kaže da stanovništvo još nije dovoljno informirano o tome, ali da su ovdje odavno prihvaćeni stavovi svjetskih organizacija i svjetski protokoli liječenja u svim segmentima te bolesti.
 
- Radimo multidisciplinarni pristup. Znači uključene su sve medicinske oblasti koje se bave tim problemom, donose se zajedno mišljenja i stavovi o liječenju, ističe on.
 
Za sutra su, u okviru ovog naučnog skupa, planirani operativni zahvati koje će videolinkom, iz operacione sale na KCUS-u, direktno pratiti sudionici. Jedan zahvat će raditi prof. dr. Igor Stipančić iz Kliničke bolnice Dubrava iz Zagreba, a drugi prof. dr. Dursun Bugra iz Istanbula, u suradnji s našim ljekarima.
 
Kandić kaže da ti zahvati rade i kod nas, ali da će oni raditi minimalno invanzivne metode laparaskopskom tehnikom. "Tako će našim ljekarima još više približiti evropske i svjetske standarde", kazao je on.
 
Otvaranju današnjeg skupa prisustvovali su zvaničnici raznih nivoa vlasti, a federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović održao je i predavanje o ozbiljnosti patologije kolorektalnog karcinoma. Naglasio je da je rak debelog crijeva veliki problem razvijenih i srednje razvijenih zemalja, iako one imaju mnogo veće dijagnostičke i terapijske mogućnosti od nerazvijenih.
 
Među prvim simptomima te bolesti su krv u stolici, te neobjašnjiv gubitak na težini. Najefikasnija dijagnostička procedura za otkrivanje raka je snimanje debelog crijeva (kolonoskopija).
 
Zaštita protiv raka debelog crijeva je upotreba povrća i voća s puno vlakana (kupus, kelj, cvjetača, limun, grejp, naranča, mekinje itd.). Treba izbjegavati masnu, jako prženu, dimljenu i suhomesnatu hranu. Redovito pražnjenje stolice pomaže u prevenciji.

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar