FOTO / Svečanost među građanima BiH u Njemačkoj: Otvorene bosanske dopunske škole u Heubachu i Aalenu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Heubachu i Aalenu dopunsku nastavu na bosanskom jeziku pohađaće 30 učenika među kojima i dva Nijemca. Podrška domaćina i njemačkih sredstava informisanja Bosanci i Hercegovci u njemačkim gradovima Heubach i Aalen, u pokrajini Baden-Wirtemberg, u petak, 30. decembra 2012. godine imali su dosta razloga za slavlje.

Polaznici bosanske škole u Aalenu sa svojom učiteljicom

Nakon višemjesečnih aktivnosti Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj i bh. aktivista iz ovih gradova, na čelu sa rukovodstvom KUD „Čardak-Heubach“, svečano su počela sa radom dva odjeljenja bosanske dopunske škole u kojima će se jednom sedmično izvoditi nastava na bosanskom jeziku. Školu će pohađati više od 30 djevojčica i dječaka, uzrasta od prvog do osmog razreda, a nastavu će izvoditi profesorice Jasmina Begović i Amira Bećirović.
 
Nastava u Heubachu održavaće se u Rosenstein-Gymnasium, Helmut-Hormann Str. 19, svakog petka od 13,30 do 15 sati, a u Aalenu, u Greutschule Aalen, Parkstrasse 14, svakog petka od 14 do 16 sati.
 
Osim učenika i njihovih roditelja svečanostima početka rada bosanskih dopunskih škola u Heubachu i Aalenu prisustvovali su, i: Frederick Brutting, gradonačelnik Heubacha, Johannes-Josef Miller, direktor Rosenstein-Gymnasium, Thaler Matthias, direktor Greutschule Aalen, Dag Đumrukčić, konzul BiH u Štutgartu, Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj, kao i predstavnici njemačkih medija.
 
Svečanosti u Heubachu i Aalenu počele su prigodnim programima na bosanskom i njemačkom jeziku polaznika bosanskih dopunskih škola, a zatim su se prisutnima obratili pozvani gosti, predstavnici domaćina, Generalnog konzulata BiH u Štutgartu i Saveza bosanskih dopunskih škola.
 
Izražavajući svoje zadovoljstvo što će u Heubachu djeca učiti i na bosanskom jeziku gradonačelnik Frederick Brutting pohvalno je govorio o Bosancima i Hercegovcima u ovom gradu, a polaznicima bosanske dopunske škole uručio je i novčani ček, za prvi školski pribor. Podršku učenicima i roditeljima obećao je i direktor Rosenstein-Gymnasium, gospodin Johannes-Josef Miller. – Sretan sam što će se nastava na bosanskom jeziku izvoditi baš u školi Greutschule Aalen, na čijem sam ja čelu. Cijenimo vašu želju da njegujete svoj jezik i kulturu i rado ćemo pomoći vaše aktivnosti – istakao je Thaler Matthias, direktor Greutschule Aalen, u Aalenu.
 
U svom pozdravnom govoru djeci i prisutnima na svečanostima u Heubachu i Aalenu konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić istakao je značaj poznavanja maternjeg jezika.
 
-Ponosni smo što su Bosanci i Hercegovci u Njemačkoj jedna od grupacija stranaca koja je najbolje integrisana u njemačko društvo. Zahvalni smo Njemačkoj što je pružila sve uslove za život i rad državljanima Bosne i Hercegovine, kao i na svemu onome što je za njih i njihovu domovinu uradila u zadnjih 20 godina. Mi jesmo za njihovu dobru integraciju, međutim – protiv smo njihove asimilacije i zaboravljanja svog jezika i kulture. Jedan od ciljeva Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj i otvaranja bosanskih dopunskih škola je da Bosanci i Hercegovci i njihova djeca sačuvaju svoj identitet, svoj jezik i kulturu sa kojima će i ovdje biti bogatiji. Želimo da polaznici bosanskih dopunskih škola, danas djeca, a sutra odrasli ljudi nauče jezik svojih roditelja, da nauče osnovne postulate o BiH, da budu ponosni što vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, da budu most daljnjeg razvoja kulturne i svake druge saradnje između BiH i Njemačke i da svijet u kome živimo grade boljim nego što je to on danas. Zato domaćinima zahvaljujem na pomoći i saradnji. Posebno zahvaljujem bh. aktivistima u Heubachu, Aalenu i Švebiš Gmundu, na čelu sa gospođama Fatmirom Babić i Enverom Jusić, bez kojih ne bi bilo bosanskih škola u ovim gradovima – rekao je Haris Halilović, predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj i potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH, na svečanostima u Heubachu i Aalenu.
 
Nakon prigodnih programa učenici i njihovi roditelji, profesori i gosti družili su se uz specijalitete koje su za ovu priliku pripremile Bosanke i Hercegovke iz pomenutih gradova.
 
Poseban aplauz u Aalenu pripao je i dječacima Miki Klostermannu i Nici Filipoviću, Nijemcima koji su se upisali u bosansku dopunsku školu kako bi naučili bosanski jezik.

 

(24sata.info)