Izrael: Odobrava se Cvetkovićevo izručenje Bosni i Hercegovini

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Postupajući na osnovu zahtjeva upućenog iz Tužilaštva BiH i pravosudnih institucija BiH za izručenje osumnjičenog Aleksandra Cvetkovića (1968.), Vrhovni sud u Izraelu je donio odluku kojom se odobrava izručenje Bosni i Hercegovini.

Aleksandar Cvetković / 24sata.info

Sud u Izraelu odbio je žalbu osumnjičenog Cvetkovića te odobrio izručenje.

Izraelsko ministarstvo pravosuđa u narednom periodu treba provesti postupak da bi se osumnjičeni izručio pravosuđu naše zemlje.

Aleksandar Cvetković je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS-a direktno i lično sudjelovao u strijeljanjima i egzekucijama bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja Srebrenice, na ekonomiji Branjevo, gdje je u jednom danu strijeljano i ubijeno više od 800 žrtava.

Nakon saznanja da osumnjičeni boravi u Izraelu, Tužilaštvo BiH i pravosudne institucije BiH su pokrenule aktivnosti za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

U proteklom periodu je pravosuđu Bosne i Hercegovine izručeno više osoba, osumnjičenih za ratne zločine, iz različitih zemalja širom svijeta.

Tužilaštvo BiH, zajedno s agencijama za provođenje zakona u BiH i inostranstvu, preduzima intenzivne aktivnosti na lociranju i krivičnom gonjenju osoba osumnjičenih za ratne zločine, koje su utočište našle u državama širom svijeta, a sve radi sprječavanja da počinjeni ratni zločini u BiH ostanu nekažnjeni, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(fena)

Pošaljite Facebook komentar