30. novembra u Banjoj Luci: Na Vlajkijevoj konferenciji o "Turskoj na Balkanu" Karganović, Galijašević, Trifunović...

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kabinet dopredsjednika Republike Srpske Emila Vlajkija organizira međunarodnu konferenciju „Turska na Balkanu“. Skup će se održati od 30.novembra do 2.decembra u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci.

Emil Vlajki

Iz Vlajkijevog kabineta su kao učesnike u diskusiji najavili Stefana Karganovića, predsjednika "Istorijskog projekta Srebrenica" koji će, kako se navodi, govoriti o temi “Srebrenica politika identiteta”, dok će Dževad Galijašević imati izlaganje o temi “Turska između juče i sutra”, a Darko Trifunović o “Međunarodnoj bezbjednosti - uloga Turske na Balkanu”. 
 
Na konferenciji će govoriti asisitent Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Abdurrahim Siradag, akademik Muhamed Filipović, Nedžad Latić, zatim Esad Hećimović o temi “Razlike istorijskih narativa Bošnjaka, Srba i Hrvata o Turskoj i Turcima”. 
 
Tokom dva dana ovog skupa među govornicima će biti, stoji u najavi iz kabineta dopredsjednika RS-a, i Zdravko Tomac, Srđa Trifković, Darko Tanasković, Mato Kulaš, a učešće u diskusiji uzet će i Hatice Oruç o temi "Osmanska osvajanja na Balkanu i elementi uspostavljanja vlasti", zatim Mehmedalija Nuhić, Aida Ćorović, akademik Jelena Guskova, Miroslav Lazanski, prof. Jacques Viguier, Đorđe Tomić, Duško Vejnović, dr. Birgul Demirtas, Velizar Antić, doc. dr. Ešref Kenan Rašidagić, Miroljub Jeftić, James Jatras... 

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar