Grubešić: Cvetković osumnjičen za strijeljanja i egzekucije zarobljenih Bošnjaka na ekonomiji "Branjevo"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tužilaštvo BiH, zajedno s pravosudnim institucijama BiH, ranije je pokrenulo aktivnosti za izručenje osumnjičenog Aleksandra Cvetkovića, izjavio je za Agenciju FENA glasnogovornik državnog tužilaštva Boris Grubešić, komentarisšući vijest o tome da je izraelski Vrhovni sud danas podržao presudu nižeg suda za izručenje Cvetkovića, koji se sumnjiči za krivično djelo genocida u Srebrenici.

Aleksandar Cvetković / ap

- Za pravosuđe BiH, Cvetković je jedan od osumnjičenih za krivično djelo genocida, odnosno osumnjičen je da je lično učestvovao u strijeljanjima i egzekucijama, zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka na ekonomiji "Branjevo" u julu, 1995. godine, kazao je Grubešić.

Što se izručenja tiče, prema njegovim riječima, daljni koraci su na izraelskim pravosudnim organima, a Tužilaštvo BiH očekuje da se to desi u narednom periodu.

Kako su mediji prenijeli, Aleksandar Cvetković  je imigrirao u Izrael sa suprugom i djecom 2006. i primio izraelsko državljanstvo, jer mu je žena Jevrejka. On je radio u jednoj fabrici i živio u Karmielu, na sjeveru Izraela, prije nego što je uhapšen u januaru prošle godine.

(fena)

Pošaljite Facebook komentar