Srebrenica - Bratunac: 17. godišnjica stradanja srpskih civila i vojnika

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske (RS) i Boračke organizacije RS, danas će u Srebrenici i Bratuncu biti obilježena 17. godišnjica stradanja srpskih civila i vojnika ovog kraja.

Vojničko groblje, Bratunac / 24sata.info

U 15 sati biće otkriven centralni Spomen krst u Vojničkom groblju u Bratuncu, nakon čega će biti služen parastos za 3.262 srpske žrtve iz regije Birač, a duhovna akademija i obraćanje zvaničnika počeće u 16 i 20 sati u srebreničkom Kulturnom centru.

Prethodno će članovi porodica, saborci i ostali građani posjetiti srpska stratišta u Biljači, Sasama i Zalazju gdje je na Petrovdan 1992. godine ubijeno 69, a nestalo 19 srpskih vojnika i civila.

Na spomen obilježja u tim selima biće položeno cvijeće, a prisutni će prislužiti svijeće u znak sjećanja i zahvalnosti za nastradale.

Obilježavanju 17. godišnjice stradanja Srba, na Petrovdan, u okolini Srebrenice i Bratunca, kao jednog od 18 najvažnijih datuma u novijoj historiji srpskog naroda, prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović, a očekuje se dolazak većeg broja predstavnika vlasti RS i zajedničkih organa BiH.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tada je poginulo 69 srpskih civila i vojnika, a kao nestali još se vodi 18 osoba, jer je 19. Milisav Ilić nedavno identifikovan i sahranjen.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i Bratunca samo je Naser Orić osuđen na kaznu od dvije godine zatvora, koliko mu je trajalo i suđenje u Haškom tribunalu.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar