VIDEO / Analiza stanja: Požari bukte širom BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Požari u BiH ne jenjavaju. Na području općine Bratunac, požar u mjestu Slapašnica gori jačim intenzitetom i uslijed vjetra i visoke temperature vatra se širi, a akciju gašenja otežava i nepristupačan teren.

VIDEO / Gašenje požara / 24sata.info

Jučer je u u ugroženim naseljima općine proglašeno stanje prirodne nesreće. Vatrogasci u Bratuncu, oko 50 mještana te radnici tamošnjeg šumskog gazdinstava čine sve da se vatra stavi pod kontrolu.

Gori i u Trebinju, na rejonu Trebinjskih brda. Vatra se jutros  približavala kućama na području naselja Šiškovići i Vukov Do i veoma se teško gasila zbog nepristupačnog terena. Pod vatrom je nisko rastinje, te visoka šuma. Požar koji je jučer bio aktivan na lokalitetu Marića Međine, Kočeva i Tvrdoš-a je ugašen.

Užareno je i nadomak Zenice.  Vatrogasci, zajedno sa mještanima,  još se bore sa vatrenom stihijom u mjestu Gornja Gračanica. Izgorjela je jedna trafo stanica koja okolna sela napaja električnom energijom tako da sada na ovom području nema snabdijevanja električnom energijom. Vatra je izbila na nepristupačnom području, pomaže joj i vjetar, ali su vatrogasci spriječili da se požar proširi na crnogoričnu šumu i obližnje kuće.

(tv1)