Banja Luka: Padobranski klub negira krivnju za pad aviona u Zalužanima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Padobranski klub Banjaluka nije odgovoran za udes aviona cesna, koji se desio 20. maja ove godine, na aerodromu Zalužani kod Banjaluke i u kojem je poginulo pet lica, tvrdi predsjednik tog kluba Duško Grmuša.

Padobranski klub Banjaluka, press / anadolija

Prema njegovim riječima „ako krivica za ovu nesreću i postoji, onda su možda za nju odgovorni pojedinci, a među njima i ja“.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Padobranskog kluba Banjaluka,  negirali su sve navode iz izvještaja o uzrocima nesreće koji je, nakon provedene istrage, sačinila Komisija za vazduhoplovstvo BiH.

„Komisija nije postupila po izričitim odredbama Pravilnika o istraživanju vazduhoplovnih  nesreća  i incidenata niti je predstavnicima Padobranskog kluba Banjaluka omogućila da učestvuje u njenom radu“, navodi se u saopštenju Padobranskog kluba Banjaluka.

U opširnom obraćanju novinarima, članovi kluba i predsjednik Vazduhoplobnog saveza RS odbacili su navode Komisije o potencijalnim uzrocima nesreće koji su se, između ostalog, odnosili na tehničku ispravnost aviona, redovnost njegovog servisiranja, neadekvatno gorivo koje je korišteno tokom spornog leta i grešku Alena Crnalića, koji je upravljao avionom.

„Cilj Komisije bio je da ospori rad, a potom i ugasi Padobranski klub Banjaluka. Iza toga stoje prizemni nacionalni interesi i zluradost pojedinaca koji žele otimanje nadležnosti RS-a“, ističe se u sopštenju Padobranskog kluba Banjaluka.

Predsjednik vazduhoplovnog saveza RS Ranko Seferović istakao je da su nalazi državne Komisije o uzrocima nesreće neprihvatljivi, jer je „Komisija u svom radu bila politički motivirana s ciljem gašenja vazduhoplovstva i padobranskog sporta u Republici Srpskoj“.

Grmuša je kazao kako je Padobranski klub Banjaluka podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Komisije za civilno vazduhoplovstvo BiH Omera Kulića.

„Nećemo preći preko uvreda i blaćenja našeg kluba i njegovih članova kojima obiluje izvještaj o nalazima nesreće koji je Kulić potpisao. Mi smo od trenutka kada smo saznali za Komisiju, ko su njeni članovi i servis koji je trebao obaviti ekspertizu, sumnjali u njihovu profesionalnost i objektivnost, što se i potvrdilo“, zaključuje se u saopštenju padobranskog kluba Banjaluka.

Nakon konferencije za novinare, pojedini članovi porodica nastradalih padobranaca istakli su kako u „cijelosti stoje iza navoda Padobranskog kluba Banjaluka, u čiju su nevinost potpuno ubijeđeni“.

(anadolija)

Pošaljite Facebook komentar