Zenička "Čimburijada": Pozdrav proljeću

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Čimburom od 1.000 jaja i prvim kupanjem u rijeci Bosni Zeničani tradicionlano obilježavaju početak proljeća. Hiljadama onih na izletištu Kamberovića polje na ruku ide lijepo vrijeme.

"Čimburijada" u Zenici / reuters

Nekadašnja spontana okupljanja posljednih godina su prerasla u organizirane izlaske na izletište koje podržava Turistička zajednica i Forum građana Zenice. Emilijan Knežević i Hamid Begovac i danas su se potrudili da, uz čimbur, prvi dan proljeća obilježe kupanjem u rijeci Bosni. Početak proljeća obilježili su promotivnim, a zatim i takmičarskim spustom i zenički rafteri te njihovi gosti iz 20-ak raft-klubova iz naše i susjednih zemalja.

Veselo je bilo i nizvodno u Zavidovićima, gdje je na sličan način prvi put obilježen početak proljeća.

Zavičajni muzej, Opština Travnik i Centar za kulturu i ove godine su organizovali obilježavanje prvog dana proljeća u Travniku. Nekoliko desetina građana okupilo se na Starom gradu kako bi uz Kajganijadu obilježili prvi dan proljeća. Upravo čin prženja jaja predstavlja neku vrstu ritualnog pozdrava proljeću. Jaje, kao simbol rađanja novog života, peče se u velikim posudama - na desetine komada u jednoj. Na taj se način pozdravlja proljeće, rađanje novog života, oživljavanje prirode. Tačno se ne zna koliko dugo se već proslavlja prvi dan proljeća, ali se zna da i najstariji učestvuju na Kajganijadi od kako znaju za sebe.

(ftv)

Pošaljite Facebook komentar