Promrzli radnici "Konjuha": Gladni smo i postat ćemo opasni!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na temperaturi minus 10 stepeni, promrzli i gladni, radnici fabrike Konjuh već sedam dana su u štrajku. Nakon pet mjeseci i prošlogodišnjeg nezadovoljstva, ponovo su obustavili rad. Razlog su neizmirene plaće za 15 mjeseci, isključenje električne energije zbog duga , te nezainteresovanost svih nivoa vlasti.

Promrzli radnici "Konjuha" / 24sata.info

- Mi smo na ovom vremenu došli pješke. Nemam novca da platim dnevnu autobusku kartu. Više od godinu dana mi nemamo nikakva primanja, ni zdravstveno, ne možemo se liječiti. Ja imam porodicu, petero djece. Nemamo šta jesti, iscrpljeni smo, jedva hodamo. Ja bih zamolio nekoga u ovoj našoj nesretnoj Bosni da nam pomogne, niko se ne brine o nama, ni načelnik, ni premijeri - kazao je radnik Osman Salkanović. Radnik Salem Džizić je invalid rada. Sa štapom u ruci, promrzao došao je pješke iz mjesta Suha, udaljenog 8 kilometara od Živinica. Ističe da nema novca za lijekove ni za operativni zahvat, a firma ne uplaćuje zdravstveno osiguranje, prenosi TIP.

Podrška penzionera


Podršku obespravljenim radnicima dale su bivše kolege, sada penzioneri. Oni su, kako ističu, za svoj radni vijek izgradili današnji Konjuh, dok ga drugi žele uništit i sve rasprodati. - Ja sam ovdje radio 38 godina i sada imam minimalnu penziju. Kakakv je ovo sistem?! Moje kolege su gladne, moj sin ovdje radi i nema marke, a ne mogu mu ni ja pomoći. Mi smo na sve spremni kako bi se sačuvala ova firma. Postajemo svi gladni, a kad ogladnimo, onda čovjek postaje opasan. A mi smo već gladni. Ovdje će se ponoviti Libija, Egipat i novo živiničko proljeće, srušit ćemo svaki sistem - rekao je Zaim Aljić.

Novi direktor

Proteklih dana je došlo do smjene na direktroskoj poziciji Konjuha. Nadzorni odbor je za novog direktora imenovao Brunu Bukovića iz Zagreba, koji je vlasnik sedam procenata dionica ove firme. On je zamijenio sada već bivšeg direktora Osmana Abadžića koji je za prošlu godinu poslovao u minusu šest miliona KM.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar