FOTO / Obilježena 24. godišnjica zločina na tuzlanskoj Kapiji

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tuzla danas obilježava 24 godine od stravičnog masakra na Kapiji, kada je granata ispaljena sa Ozrena 25. maja 1995. godine na tom mjestu usmrtila 71 osobu, a ranila više od 200.

Foto: FENA

Ovaj masakr, poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću, jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle.

Komemorativna manifestacija, sjećanje na žrtve te tragedije i na sve civilne žrtve proteklog rata, počela je danas na Slanoj Banji puštanjem 71 goluba, polaganjem vijenaca i cvijeća u spomen civilnim žrtvama masakra, a zatim nastavljena na samom mjestu stradanja.

Porodice žrtava zločina i brojni prijatelji su od jutarnjih sati počeli dolaziti na lokaciju Memorijalnog kompleksa “Aleja mladosti”, gdje su obišli vječno počivalište nedužno stradalih civila čiji su životi prekinuti na Dan mladosti.

Cvijeće i vijence, uz učenje Fatihe i odavanje počasti žrtvama, položili su čelnici gradske i kantonalne vlasti, delegacija Vlade FBiH, brojna udruženja i organizacije, sportski kolektivi, građani i mnogi drugi koji se s velikom tugom i boli prisjećaju 25. maja 1995. godine

Granatu sa Ozrena ispalila je tog datuma srpska vojska pod komandom Novaka Đukića koji je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli.

Novak Đukić je danas na slobodi i boravi u Srbiji čije državljanstvo posjeduje.

Večeras u 20.55 sati, u vrijeme kad je 25. maja 1995. pala kobna granata, u Tuzli će se oglasiti sirene.

Top s Kicelja večeras neće označiti početak iftara.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar