VIDEO / Bez dogovora Vlade i zdravstvenih radnika u KS

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sastanak predstavnika Sindikata Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo koji je održan danas u Sarajevu nije rezultirao konkretnim dogovorom, te je štrajk zdravstvenih radnika nastavljen.

Foto: FENA - 24sata.info

Predsjednik Sindikata JU Dom zdravlja KS prim. dr. Bassam Koudeimati rekao je novinarima nakon sastanka da su zdravstveni radnici spremni da izađu i na demonstracije pred zgradu Vlade KS ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

- Mi nećemo odustati dok ne bude potpisan novi kolektivni ugovor i izvršena korekcija koeficijenata za obračun plata - istakao je Koudeimati.

Ministrica zdravstva KS Amela Softić rekla je da će biti uvaženi svi dobri prijedlozi sindikata kako bi u budućnosti imali bolji zdravstveni sistem.

- Za nas je prihvatljivo da potpišemo kolektivni ugovor koji smo im već nudili po kojem zadržavaju prava koja već imaju, a da u daljnjim pregovorima razmotrimo mogućnost ugrađivanja u isti ugovor povećanja koeficijenata u prvom kvartalu 2020. shodno mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS - precizirala je Softić.

Istaknuto je da će se rezultati pregovora odnositi na oko 7.500 zdravstvenih radnika u KS.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar