Preminula profesorica Sabira Hadžović, prva poslijeratna guvernerka KS

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu dr. Sabira Hadžović preminula je u petak u Sarajevu, saopćeno je iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Foto: 24sata.info

Hadžović je rođena u Trebinju 1929. godine. Diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.

Postavila je temelje kontrole kvaliteta lijekova u kompaniji Bosnalijek d.d. u Sarajevu, a zatim preuzela rukovođenje proizvodnjom lijekova kao tehnički direktor u čijem djelokrugu su se nalazili i poslovi razvoja, odnosno farmaceutskog istraživanja.

U periodu od 1990. do 2000. godine obnašala je dužnost dekanese Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Osnovala je i bila dugogodišnji predsjednik Farmaceutskog društva FBiH i Komore magistara farmacije, te pokretač naučnog časopisa "Pharmacia", saopćeno je.

Obnašala je dužnost predsjednice Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, te člana Upravnog odbora.

Bila je predsjednca Upravnog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, članica Naučnog savjeta Bosnalijeka d.d. i predsjednica Komiteta za standarde ljekovitog i aromatskog bilja na nivou države Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Sabira Hadžović je bila prva poslijeratna guvernerka Kantona Sarajevo.

Također, bila je i članica Svjetske lige humanista i predsjednica Odbora za zdravstvo ove organizacije.

Aktivno je učestvovala u programu socijalne zaštite, prava i kulturnog prosvješćivanja žena kao predsjednica Udruženja MAK "Bosanka" i članica Izvršnog odbora "Soroptimist".

Komemoracija profesorici Sabiri Hadžović bit će održana u ponedjeljak, 20. maja u 12.00 sati u amfiteatru Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar