KCUS ugostio delegaciju Kliničkog centra Crne Gore

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) danas je posjetila 32 - člana delegacija Kliničkog centra Crne Gore.

Foto:KCUS - 24sata.info

Povod posjete je realizacija Ugovora o saradnji te dvije ustanove, u smislu međusobne razmjene kadra i iskustava uposlenika, te hospitalizacije i liječenja bolesnika iz Crne Gore u KCUS. 

Delegaciju je predvodila medicinska direktorica prof.dr.Marina Ratković, dok su u ime KCUS sastanku prisustvovali generalna direktorica prof.dr. Sebija Izetbegović, direktori disciplina KCUS, glavna sestra KCUS, te šefovi pojedinih klinika s kojima je iskazana potreba za intenzivniju saradnju.

Prof.dr. Marina Ratković kazala je da je raduje saradnja s velikom, tehnološki i kadrovski naprednom ustanovom kakva je KCUS. Istakla je da, za početak, imaju potrebu za saradnju s Klinikom za hematologiju, s adultnim i pedijatrijskim hematolozima KCUS.

- Nama je potreban svaki vid saradnje koju nam KCUS može pružiti, počevši od edukacije naših hematologa, vaskularnih hirurga, radiologa, pulmologa, infektologa i pedijatara. Trenutno imamo samo jednog dječjeg hematologa. Od ove saradnje očekujemo educirane ljekare koji će biti osnov razvoja i unaprjeđenja Kliničkog centra Crne Gore. Sa nama su danas i predstavnici nemedicinskog sektora, jer sam mišljenja da i u toj oblasti možemo primjeniti procedure i pravila koja se provode u kliničkom centru u Sarajevu -  istakla je prof.dr. Ratković.

Prof.dr. Ratković iznijela je probleme s kojima su suočeni uposlenici Kliničkog centra Crne Gore na svim nivoima, te izrazila nadu da će tom saradnjom ti problemi biti ubrzo prevaziđeni.

Generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je ta zdravstvena ustanova prepoznata kao uzor, te partner za saradnju i napredak.

- Pažljivo smo saslušali dio problema s kojima se suočava Klinički centar Crne Gore, te ćemo u duhu dobrih i prijateljskih odnosa sa našim kolegama promptno poduzeti aktivnosti na rješavanju. U prvom redu, KCUS ima izvrsne profesore, ljekare i medicinske sestre, inženjere radiologije i biohemije kao i svih drugih profila koji će odmah krenuti sa izradom programa moguće edukacije kolega iz Crne Gore.

Tokom današnje posjete kolege će u pratnji naših ljekara i medicinskog osoblja obići klinike KCUS, te se informirati o načinu na koji radimo, metodama i procedurama koje primjenjujemo, kao i najsavremenijoj dijagnostičkoj i terapijskoj opremi. U pogledu liječenja bolesnika iz Crne Gore, KCUS je potpuno kadrovski i tehnološki kapacitiran za liječenje velikog broja oboljenja za koja kolege u Crnoj Gori još nisu osposobljeni. Naši uposlenici će se potruditi prenijeti što više znanja, te smo na raspolaganju i za konsultovanje vezano za nabavku najsavremenijih dijagnostičkih i terapijskih aparata, sa kojima imamo iskustva. Ovo je divna prilika i za jačanje dobrih odnosa Bosne i Hercegovine i Crne Gore – izjavila je prof.dr.Izetbegović,  saopćio je PRESS KCUS.

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar