Nastavljena rekonstrukcija spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na području općine Novi Grad Sarajevo i u ovoj godini nastavljena je realizacija projekta rekonstrukcije spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Armije RBiH.

Foto: Općina Novi Grad - 24sata.info

Rekonstrukcija će se raditi na sedam lokacija, a u sklopu radova bit će izvršen prenos imena poginulih branitelja sa koroziranih mesinganih ploča na kamene postamente spomen-obilježja kod osnovnih škola "Avdo Smajlović" u Buća Potoku, "Meša Selimović", u C fazi Alipašinog Polja, "Aleksa Šantić" na Saraj-Polju i "Osman Nakaš" na Čengić Vili.

Rekonstruirat će i spomen-obilježja kod MZ Alipašin Most 2, te kod Doma kulture Švrakino Selo.

- Spomen-česma u Paljevu na kojoj godinama postoji problem u dotoku vode također će biti sanirana, a planirana je i realizacija projekta rasvjete na spomen-obilježju herojima oslobodilačkog rata rahmetli Safetu Hadžiću i Safetu Zajki ispred zgrade Općine Novi Grad – navodi se u saopćenju.

Kako je istakao pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja Tajib Delalić, postojeća spomen-obilježja rađena su otprilike 2006. godine, mesingane ploče sa aluminijskim postamentima su uništene do te mjere da neka imena više ne mogu ni da se pročitaju.

Rekonstruirana su i spomen-obilježja kod osnovnih škola "Behaudin Selmanović" u Briješću i "Fatima Gunić" u B fazi Alipašinog Polja, te kod Mjesne zajednice Olimpijsko Selo, saopćeno je iz press službe Općine Novi Grad.

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar