Dječak iz Doma Bjelave kojem je u Zagrebu transplantirana jetra vratio se u Sarajevo

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Operativni zahvat dječaku iz dječijeg Doma Bjelave uradio je stručni tim ljekara iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Nakon dva mjeseca oporavka i uz konstantni nadzor ljekara, dječak se vratio u Sarajevo.

Foto: Facebook

Dječak je rođen 20. augusta 2012. godine, a rješenjem Službe socijalne zaštite Općine Novi Grad, u februaru 2013., smješten je u KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

U Dom je primljen nakon otpusta sa Pedijatrijske klinike gdje je u prethodnom periodu bio hospitaliziran sa uspostavljenom dijagnozom.

Nakon toga, imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje, posebne zahtjeve u vidu terapije, ishrane i njege, djetetu je posvećena odgovarajuća briga u saradnji sa Domom zdravlja i Pedijatrijskom klinikom KCU Sarajevo.

- Sretni smo da je dječak dobro, i da nam se vratio nasmijan. Historija njegove bolesti datira još od njegovog rođenja, a uz različite dijagnoza doktora, nedostatak donatora jetre, operativni zahvat se odgađao godinama. Vjerovala sam u to da mi to možemo, da možemo pobijediti bolest. - kazala je direktorica KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo Belma Ahmagić.

Prema preporuci ljekara sa Pedijatrijske klinike, kao jedini vid liječenja indicirana je transplantacija jetre, što je i potvrdio konzilij ljekara KCU Sarajevo 2013.godine.

Dječak je u KBC Zagreb prebačen 4. septembra jer je Doma Bjelave obavješten da se dječak isti dan treba dovesti na kliniku, zbog mogućnosti transplantacije jetre.

- Isti dan je dječak u pratnji medicinske sestre prevezen na navedenu kliniku. Urađene su sve potrebne radnje i procedure za operativni zahvat koji je i uspješno realiziran 25. septembra – kazala je Ahmagić.

Dječak se vratio u Sarajevo 16. novembra i zdravstveni problem koji je trajao godinama je zvanično i okončan sa srećnim krajem, saopćeno je iz Doma Bjelave.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar