"Drugo lice svijeta" tema 34. Sarajevske zime: Najavljene brojne predstave i umjetnici iz regije i svijeta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tri predstave, iz Turske, Hrvatske i Srbije predstavljene su danas u Sarajevu najavljujući još jedno izdanje Međunarodnog festivala Sarajevska zima "Sarajevo Winter Festival 2018" koje će biti održano od 7. februara do 21. marta.

Foto: 24sata.info

Za 34. Internacionalni Festival Sarajevo - Sarajevska zima 2018. stiglo je 415 aplikacija vrhunskih umjetničkih projekata koji su odgovorili na poziv organizatora da se predstave pod motom SWF-Drugo lice svijeta.

Počasni gost Festivala je Republika Bugarska. Specijalni gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018.-2020., Južna Koreja, Japan i Kina.

Direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić izrazio je čast što Bugarska, koja u narednih šest mjeseci predsjedava EU, praktično otvara sezonu "Drugo lice svijeta".

"Bugarska historija je naš link različitosti za sve ono što se dešava na Balkanu", kazao je Spahić.

Marijela Margeta-Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, čestitala je Spahiću na sjajnom kontinuitetu kojim je održao Festival, koji je na poseban način sve ove godine okupljao sjajne umjetnike iz cijelog svijeta i pružao mogućnost da Sarajevo u februaru i martu bude centrom, ne samo regionalnih nego i svjetskih dešavanja.

"Festival je prostor i vrijeme koje nam otvara mogućnost za radost, koje otvara mogućnost da i publika kao i umjetnici dožive nešto novo i posebno. Dolaze nam tri naslova, jedan iz Turske, drugi iz Srbije, treći iz Hrvatske, su predstave koje su trenutno na repertoarima ovih sjajnih pozoripnih kuća", istakla je Margeta-Hašimbegović.

Već u februaru, kako je kazala, imat ćemo priliku da gledamo sjajnu predstavu "Rane", koja dolazi iz Turske.

"Drugi naslov nam dolazi iz Narodnog pozorišta iz Beograda. Radi se o sjajnoj baletnoj predstavi. A treći naslov će vam biti posebno zanimljiv, a to je baletna predstava "Derviš i smrt" koja nam dolazi iz Hrvatskog kazališta Split", predstavila je Margeta-Hašimbegović.

Ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova-Karabaševa predstavila je izložbu bugarskog slikara Svetla Radulova, posvećenu bugarskom predsjedavanju Vijećem Evropske Unije "Bajka o BiH" koja će biti otvorena 12. marta.

U sklopu Sarajevske zime, prema njenim riječima, bit će održan i koncert bugarskog Gardijskog orkestra "Susret kultura: Od Brassa do džeza" kao i sedmica bugarskog filma.

Program 34. izdanja koncipiran je tako da prezentira baštinu savremene umjetnosti i i budućnost modernog svijeta. Autorica vizuelnog identiteta Sarajevske zime je dizajnerica Mila Melank, a autor crteža akademski slikar Mensur Porović.

Sarajevska zima od 1984. godine je internacionalna spona između kulture i umjetnosti, turizma i sporta i za svoju misiju Festival i njegov organizator dobitnik je značajnih međunarodnih priznanja Vijeća Evrope, UNESCO-a, Evropske Asocijacije Festivala, kulturnih centara Evrope i svijeta.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar