VIDEO / Poklon centra Yunus Emre: Pet hiljada mališana na proslavi Dana djeteta u Zetri

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zahvaljujući Turskom kulturnom centru Yunus Emre, u pet kantona u Bosni i Hercegovini u osnovnim školama djeca imaju priliku za drugi strani jezik izabrati upravo turski

VIDEO / Mehmet Akif Yaman / AA

Turski kulturni centar Yunus Emre organizovat će sutra u sarajevskoj Zetri proslavu Dana djetea, nacionalnog praznika djece u Turskoj, za oko pet hiljada bh. mališana.

Zahvaljujući Turskom kulturnom centru Yunus Emre, u pet kantona u Bosni i Hercegovini u osnovnim školama djeca imaju priliku za drugi strani jezik izabrati upravo turski. Danas, oko 5.000 polaznika uči turski jezik, a uposlenici centra očekuju da taj broj iz godine u godinu raste.

U intervjuu za Anadolu Agency (AA) direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman kazao je kako će povodom 23. aprila, Dana djeteta, centar djeci koja uče turski jezik uzrasta od petog do osmog razreda osnovne škole, pokloniti veliku proslavu u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani Zetra.

"Željeli smo sa djecom koja uče turski kao drugi strani jezik podijeliti radost i veselje proslave 23. aprila, Dana djeteta. I prije dvije godine Turski kulturni centar Yunus Emre organizovao je sličnu proslavu, a tada je prisustvovalo oko 2.000 djece. Na sutrašnjoj proslavi biće oko 5.000 djece iz pet kantona", istakao je Yaman.

Oko 90 autobusa sutra će iz Travnika, Zenice, Doboja, Maglaja, Tešnja, Mostara, Goražda i drugih gradova dovesti 5.000 djece u Sarajevo, kao i njihove profesore i direktore škola. Centar Yunus Emre pripremio je različite aktivnosti za sutrašnju proslavu, pa će djecu tako uveseljavati hor Yunus Emre, hor mladih Gorica, hor Princes Krofne, plesna grupa sa Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, a biće pročitana i poruka premijera Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana povodom 23. aprila Dana djeteta.

"Pripremili smo i razna iznenađenja i poklone za djecu koja uče turski jezik. Poklone koje ćemo podijeliti djeci poslale su mnoge opštine i mnoge institucije iz Turske", rekao je Yaman.

Cilj Turskog kulturnog centra jeste da se broj djece koja učie turski svake godine povećava. Yaman je podsjetio kako BiH i Turska dijele istoriju i kulturu, dodavši da narodi tih zemalja trebaju znati jezik jedni drugih, kako bi se razumjeli.

"Trenutno turski uči 5.000 djece u 105 škola u pet kantona, a naš cilj je da ovaj broj naredne godine poraste na 7.000 djece u 130 škola", pojasnio je Yaman.

Turski kulturni centar Yunus Emre počeo je sa aktivnostima 2009. godine, a turski jezik u osnovnim školama počeo se učiti 2011. godine u Konjicu. Profesor u Turskom kulturnom centru Yunus Emre Mustafa Ilgar kazao je kako je prve godine 900 učenika učilo turski, dok je već naredne godine taj broj porastao na 2.000 učenika.

"Danas već 5.000 učenika uči turski jezik. Do sada je oko 10.000 učenika ukupno učilo turski. Kako bismo motivisali učenike da nastave učiti turski, organizujemo razne manifestacije, poput proslave koju ćemo sutra imati u Zetri. Naša želja je da sutra okupimo djecu istih uzrasta, koja će pjevati i razgovarati na turskom jeziku i na taj način vidjeti da ih je turski spojio", pojasnio je Ilgar.

Interes za učenje turskog jezika iz godine u godinu raste, a Ilgar kao razlog tome navodi kulturne veze između BiH i Turske, viziju Turske za budućnost, te uticaj turskih serija. On je dodao kako su zahtjevi za kurseve turskog jezika i ebru umjetnosti slikanja na vodi stizali i iz pojedinih gradova bh. entiteta Republika Srpska.

"Ove godine počeli smo sa kursom u Istočnom Sarajevu, a oko 20 polaznika imamo na kursu. Imamo poziv i da sa kursevima turskog jezika počnemo i u Doboj istoku, a ti zahtjevi trenutno su na razmatranju u našem centru u Ankari. Serije jesu možda najveći razlog za toliki interes za turski jezik, ali takođe tu postoji i ekonomski aspekt. Turski investitori ulažu u BiH, narod to vidi i smatraju da sa turskim jezikom imaju perspektivu u zapošljavanju", zaključio je uposlenik centra Umit Avci.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar